26 Април 2024 г. Петък

10 000 демонстранти скандираха "Донецк, руски град!"

2014-03-10 00:25:19

Близо 10 000 проруски демонстранти се събраха в източния украински рускоезичен град Донецк, което принуди проевропейския лидер Виталий Кличко да отмени свой планиран митинг там, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Бившият световен шампион по бокс и кандидат на предсрочните президентски избори на 25 май обясни, че искал да убеди местните жители в необходимостта хората да са единни "пред провокациите на сепаратистите". Той осъди извършването по думите му "промиване на мозъци" от страна на руските медии и участието на руснаци в протестите срещу новите власти в Киев.

 

Поддръжниците на присъединяването към Русия на минно-индустриалния Донбаски регион, чиято столица е Донецк, се събраха на площад "Ленин", където вчера имаше около 2000 демонстранти.

"Русия!", "Донецк, руски град!", "Путин президент", скандираха присъстващите, които размахваха знамена на Русия и комунистическата партия. Те спазиха минута мълчание в памет на милиционерите, които бяха убити в Киев при сблъсъци с проевропейските демонстранти.

"Не искаме да влизаме нито в НАТО, нито в ЕС. Не подкрепяме правителството в Киев - никой не ги е избирал, те сами се настаниха", заяви демонстрантът на средна възраст Александър.

"Хората се мобилизираха в такава степен, защото търпението им се изчерпва. Украйна бе въвлечена в политико-икономическата игра на Европа и западняците", заяви един от лидерите на протестното движение Роберт Дония, който обеща още демонстрации в следващите дни.

След митинга си на площад "Ленин" демонстрантите се разделиха на няколко шествия, които обикаляха улиците на Донецк. Една група издигна руското знаме върху сградата на местния офис на службите за сигурност.

Заради проруската демонстрация Кличко анулира митинга си, който планиран за днес следобед на неколкостотин метра от площад "Ленин".

В друг голям източен украински град - Луганск, около 3000 проруски демонстранти за кратко окупираха сградата на областната управа и поискаха областният управител да подаде оставка, предаде ИТАР-ТАСС. Впоследствие демонстрантите напуснаха сградата, в която сега има служители на силите на реда, а офисът на областния управител е запечатан. 

Участниците в протеста в Луганск поискаха в областта да се проведе референдум за федерално устройство на Украйна, присъединяване към създадения от Русия Митнически съюз и даване на руския език статут на втори официален държавен език.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати