29 Март 2024 г. Петък

До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%

2014-03-10 00:14:44

От три до пет партии имат шанс да излъчат свои представители на евровота през май, сочи национално представително проучване на Института за модерна политика (ИМП).

От данните им става видно, че ако изборите бяха днес, избирателите биха гласували за: БСП – 18.8%, ГЕРБ - 18 на сто, България без цензура-ВМРО-ЗНС – 8.0%, ДПС – 4.3%, АБВ – 3.9%, Реформаторски блок – 3.6%, Атака – 3.0%, НФСБ – 1.2 на сто.

Социолозите констатират, че на този етап се наблюдава по-скоро "позиционна война", отколкото отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за двете най-големи партии -  БСП и ГЕРБ.

"Това значително повишава значението на фактори като предизборните стратегии и качеството на кандидатурите", подчертават те.

От останалите политически сили тенденция на растеж вече в няколко поредни проучвания се регистрира за "България без цензура". Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за тази формация възлиза на 8% (за сравнение - по данни на ИМП, тя е била на нива 5.6% през януари 2014-а и 5% през декември миналата година). Към момента данните отреждат на този нов политически съюз не само статута на най-голяма извънпарламентарна сила, но и на трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

Растеж през февруари регистрират още две политически сили - АБВ с 3.9% (за сравнение: 1% по данни на ИМП от януари) и "Атака" – 3.0% (за сравнение: 1.6% преди два месеца).

Спад в подкрепата обаче има при Реформаторския блок. Делът от тези, които биха гласували за тази коалиция, ако европейските избори се провеждаха към момента, възлиза на 3.6% (за сравнение: от януари 4.5%).

За ДПС на евровота биха пуснали бюлетина 4.3% от гласоподавателите, което е в диапазона на традиционното електорално влияние на партията, допълват социолозите.

Делът на хората, които категорично заявяват, че няма да отидат до урните, към момента е 25.7%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати