16 Април 2024 г. Вторник

Тръгва делото срещу Доган за хонорара от 1,5 млн. лв.

2010-09-02 16:45:30

 

Върховният административен съд ще гледа днес делото за конфликт на интереси срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Става въпрос за прословутия хонорар от 1,5 млн. лева, получени за консултантски услуги по четири хидроенергийни проекти през 2008 г.

Делото започна по сигнал на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. На заседанието днес са призовани шефът на комисията „Антимафия“ и Ахмед Доган, но те не са длъжни да се явят. 

И четирите договора, за които лидерът на ДПС се изправя пред Темида, са сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“) в началото на януари 2008 г., когато той бе съпредседател на управляващата Тройна коалиция.

По консултантския договор за „Проект Тунджа“ лидерът на ДПС е трябвало да предложи проектни решения за типа на язовирната стена и водноелектрическата централа срещу хонорар от 250 000 евро.

Вторият договор, за сумата от 150 000 евро, е свързан със схеми за прехвърляне на свободните води от река Места към каскадата „Доспат – Въча“, в която е включен и хидроенергийният възел „Цанков камък“, както и с преценка за регулиращата способност на язовирите от каскадата и за новата работа на централите.

Третият консултантски хонорар е за проучване на трансфера на води от „Баташки водносилов път“ към каскадата „Доспат – Въча“. Договореното възнаграждение тук е 250 000 евро.

350 000 евро пък е получил Ахмед Доган по четвъртия договор – за каскадата „Горна Арда“.  Той е представил варианти за развитието на проекта, който предвижда изграждането на три нови хидровъзела с обща мощност над 1700 мегавата и който е зациклил от повече от 10 години заради спорове по реализацията му.

И четирите договора Доган е изпълнил на 15 декември 2008 г. , а общо получената сума преди да бъде обложена с данък е 1 955 830 лева. Тя е била изплатена на два пъти – на 29 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г.

Самият Ахмед Доган заявява в становище до антикорупционната комисия, че не е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, тъй като той е влязъл в сила на 1 януари 2009 г., т.е. след сключването и изпълнението на договорите.

Той е съгласен, че по смисъла на закона е лице, заемащо публична длъжност, но твърди, че ангажиментите, които е поел, не са свързани с качеството му на „публична личност“.

Комисията „Антимафия“ пък изтъква, че задачите в четирите договора са твърде обемни, изискват многообразни специализирани знания и не е било възможно лидерът на ДПС да ги изпълни в толкова кратки срокове.

„Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата ни цена, г-н Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е следвало да декларира – както в декларацията си в 40-то НС, така и в декларацията си в 41-то НС“, се посочва в доклада на комисията.

Според депутатите на лидера на ДПС са възложени задачи, за които не е компетентен и това налага извода, че изборът му за консултант е свързан с качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

Той обаче не е съобщил информацията за „свързани лица“ в декларациите си в 40-то и 41-то НС.

В доклада си по казуса комисията се позовава и на изявление на депутата от ДПС Камен Костадинов, че Доган е един от идеолозите за построяването на хидровъзел Цанков камък (язовир и вец на река Въча). 

Освен това се напомня, че той е лидер на политическа сила, която бе мандатоносител на правителството на Станишев, а решенията за важните за страната проекти по времето на Тройната коалиция се взимаха не на заседания на Министерския съвет, а от т. нар. Съвет на коалицията.

Сега тричленен състав на ВАС с председател Марина Михайлова ще гледа делото по бързата процесура.

Ако Ахмед Доган бъде признат за виновен той може да бъде осъден да плати глоба до 3000 лева и хонорарът от 1,5 млн. лева да бъде конфискуван в полза на държавата.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати