16 Април 2024 г. Вторник

НДСВ преживя катарзиса и тръгна с Илияна Раева към евровота

2014-03-09 15:59:01

С демонстрация на огромно взаимно уважение и дълги изказвания в почти патетичен тон лидерите на „Обединена България" Илияна Раева и на НДСВ Антония Първанова подписаха споразумение за съвместни политически действия.

ОБ и НДСВ са двете основни политически сили в новото обединение, част от което стават и други по-малки партии, граждански сдружения и неправителствени организации.

Най-достойният евродепутат, който България е имала, трябва да бъде подкрепен отново, призова Илияна Раева, визирайки новия си политически партньор Антония Първанова. Златното момиче на българската спортна гимнастика бе категорична, че много внимателно тя и партията й са направили своето лично проучване и са взели решение, че Първанова и НДСВ ще бъдат добър партньор, тъй като техният председател е доказал, че е вършил съвестно своята работа в защита на българския интерес в Европа.

Не трябва да си казваме, че „никой нищо не е свършил", а да познаваме хората, които са го направили и да ги подкрепим, посочи Илияна Раева и съжали, че работата и изкованите от Първанова закони не са достигнали до всички български граждани, за да вземат те информирано решение когато се чудят кого да подкрепят.

Отговорност, грижовност и компетентност е онова, от което се нуждае управлението в България, посочи Раева. „Вярвам, че нашето обединение е онова, за което мечтаят българите и което могат да припознаят и да подкрепят истински", категорична бе тя.

Още по-нескромна откъм комплименти и добронамерени метафори бе самата Антония Първанова в своето изказване веднага, след като постави подписа си под споразумението.

Държавата има нужда от цивилизован диалог, за да се превърне в страна-партньор в европейското семейство, а не да бъде лошото дете на Европа, настоя тя. „Имаме нужда с гордост да заставаме в Европейския парламент и пред Европейската комисия така, както много пъти в тази гордост сме се идентифицирали с хора, в чиито очи сме виждали сълзи, докато над тях се е издигал националният флаг след златен медал", посочи Първанова.

Както Раева четири пъти е била световен и два пъти европейски златен медалист, така и ние като хора, представляващи страната трябва да спечелим златен медал за България с правилните си решения, обясни лидерът на НДСВ.

Българска Общонародна Легия за Гражданско Алтернативно Развитие и Изграждане, Сдружение Пирати, Федерация на пенсионерите и възрастните хора в България, Фондация „Стъпка за невидимите деца в България", Българска асоциация за лица в неравностойно положение, Национален форум „Обединение", Гражданско сдружение за защита на гражданите и ПП „Християн-Социален съюз" са другите формации, влизащи в новото обединение.

Европейската листа ще бъде изградена на база най-добрите предложения от различните участници в обединението, обещаха вкупом Раева, Първанова и колегите им. Ще се даде шанс на онези личности, професионалисти и експерти, които след широка дискусия мнозинството реши, че може да им се повярва.

Обявяването на листата ще стане на специална пресконференция, като по всяка вероятност водач ще бъде Антония Първанова, стана ясно по време на днешния брифинг.

На въпрос дали НДСВ е преживяло своя „катарзис"Антония Първанова отвърна, че движението е минало през "тежък" такъв. В редиците на НДСВ са останали хората, които са били там заради идеята и каузата, категорична бе тя. „Гордея се, че през най-тежките години на НДСВ аз останах там. Не съм предател и не напуснах кораба, когато отвън и отвътре му нанасяха удари. Радвам се, че днес имам възможност да управлявам този кораб с достойнство, че не съм предала своите", коментира тя.

Подписаната от Раева, Първанова и компания платформа има и своето наименование - „Национално единство за обществена справедливост" (НЕОС). „Да създаваш устойчиви правила за равнопоставеност", а не „раздаваш Справедливост"; „Да създаваше бизнес среда и възможности и да гарантираш пазари", а не „да даваш или вземаш бизнес"; „Да развиваш предприемачеството и социалните системи", а не „да раздаваш социални помощи"; „Да гарантираш достъп до парите и да създаваш правила за прозрачното им оползотворяване", а не „да ги раздаваш" и да „да партнираш, а да участваш в управлението, а не „да протестираш, за да за получиш" са част от слоганите в платформата НЕОС.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати