Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow До 2050 г. населението на България ще е едва 5 млн.

До 2050 г. населението на България ще е едва 5 млн.

  Print E-mail
2014-03-09 15:39:55
източник: dnes.bg

Към 2050 г. на територията на България ще живеят около 5 млн. души и то при една изключително усложнена етническа ситуация, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air историкът и преподавател по политология проф. Трендафил Митев.

По думите му демографският проблем е най-големият проблем, който стои пред българската нация, тъй като само в рамките на четвърт век населението на България е намаляло с 2 млн. души.

Смъртността е два пъти по-голяма от раждаемостта, а само през 2012 г. - 20 000 българи са заминали за чужбина, обясни Митев. Позовавайки се на статистически данни, той разкри, че над 60% от младите в страната са готови да напуснат България и нямат намерение да се върнат.

"В момента един работещ издържа по двама души, а оттук възникват колосалните проблеми пред българската социална система"”, категоричен е историкът. По думите му всичко това очертава една изключително мрачна перспектива, но проблемът изглежда не представлява интерес за политическите сили.

Според проф. Митев има малки проблеми, свързани с демографската криза, които могат да се решат без много инвестиции. Такъв е проблемът с Националната демографска стратегия. Според него тя е разхвърляна по всички министерства и лиспва орган, който да координира цялата дейност.

От друга страна, демографската проблематика трябва да бъде изведена като водещ приоритет в българската социална и икономическа политика, препоръча той.

"Ако в България не се разработи стратегия за развитие на модерното производството, която да осигури възможност за развитие на младите, които завършват висше образование, не можем да спрем имиграционния поток", смята професорът.

Друг проблем, който експертът вижда, е този с предоставянето на гражданство на българската диаспора в Македония, Молдова и в други страни. По думите на проф. Митев в Македония Законът за македонската чест, който се явява основна пречка пред македонците, които искат да докажат своя български произход, а българското Министерство на правосъдието иска точно такъв документ, за да издаде гражданство.

"При всички случаи могат да се направят малки стъпки от местната власт. Общините могат да осигурят финансиране на многодетните семейства с 3 деца, така че децата да бъдат подпомагани в извънкласните занимания", смята историкът. Той твърди, че общините могат да решат редица проблеми без да е необходимо да реализират големи инвестиции.

Категорично трябва да се постави изискването, ако се отпуска финансова помощ за трето, четвърто и следващо дете, семейството да е със средно или висше образование, независимо от неговата етническа принадлежност, посочва проф. Трендафил Митев, защото по думите му държавата трябва да спонсорира създаването на образовани млади хора.

"Не можем да спонсорираме да се насърчава биологическото натрупване на човешка маса, която е абсолютно неграмотна", категоричен е той. В тази връзка историкът смята, че детски надбавки трябва да се дават само на семействата, чиито деца целогодишно посещават училище и показват добри резултати. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?