25 Април 2024 г. Четвъртък

Изход от кризата... Русия да вземе Крим под наем!

2014-03-09 11:10:08

Лорд Оуен, бившият британски външен министър, който дълго време работи и като консултант на редица руски компании, счита, че кризата в Крим има чисто бизнес решение. 

Пред Би Би Си той сподели личното си мнение, че Русия може да преговаря за сделка за “взимане под наем” на Крим. Сходна договорка има между САЩ и Куба за Гуантанамо.

 

Освен това Русия вече има споразумение с Украйна за ползване на военноморската база в Севастопол до 2042-ра година. Договорът е подписан през 1991-ва година, а преди 4 години беше удължен с още 25. Това удължаване беше скрепено със значителни субсидии под формата на руски газ. 

Ако тази сделка беше приета от света, колко трудно е да се одобри отдаване на цялата кримска територия на Русия срещу съответното заплащане?

Някои анализатори изтъкват аргумента, че чрез договаряне на наем, поне останалата част от Украйна ще получи икономическа компенсация за руската окупация на Крим.

Други обаче не могат да приемат подобен вариант, защото това развитие ще изглежда като награда за демонстрацията на военна мощ от страна на Русия. 

Лорд Оуен счита, че в преговорите за отдаване под наем на Крим е съвсем естествено освен Украйна и Русия да се включат Великобритания и Съединените щати. Същата четворка договори предоставянето на Севастопол за ползване от руския флот.

Руската власт твърди, че защитата на рускоговорящите в Крим е нейният топ приоритет. Според Би Би Си обаче е повече от ясно, че Владимир Путин осъзнава много добре огромното стратегическо значение на руските военни бази в украинската автономна република. 

За държавния глава е изключително важно да подсигури целогодишен достъп на руския флот до топлите води на Индийския океан и Средиземноморието. Пределно ясно е, че Русия по никакъв начин няма да допусне компрометиране или цялостно жертване на военноморския си достъп през Крим. 

Във всеки случай модерна Русия може съвсем спокойно да си позволи да плаща в гориво или кеш за нови територии. Енергийната мощ на Москва изглежда безгранична и е ясно, че с този ресурс в ръцете за Владимир Путин няма много невъзможни неща.

Разбира се, сделка за целия кримски полуостров изглежда изключително сложна, трудна за подготвяне и още по-трудна за реализиране.

Но все пак е далеч по-добра алтернатива от избухване на въоръжен конфликт с непредвидими последствия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати