28 Март 2024 г. Четвъртък

Централна Европа призова САЩ да помогнат с газ срещу "Газпром"

2014-03-08 10:30:35
В необичайно решителна стъпка четири държави от Централна Европа призоваха американския Конгрес да им помогне да получават природен газ, добит в САЩ, за да намалят зависимостта си от доставките на "Газпром", съобщи "Файненшъл таймс".

Посланиците във Вашингтон на Полша, Чехия, Словакия и Унгария са изпратили съвместно писмо до най-влиятелните членове на Сената и Камарата на представителите. В него те  призовават да бъдат премахнати ограниченията за износ на американски газ и да се помогне на страните им с увеличаване доставките на втечнено синьо гориво.

В текста те отбелязват, че кризата в Украйна е възродила опасенията, че Русия използва природните си ресурси като геополитическо оръжие, особено в страни като техните, където 70-100% от природния газ идва от "Газпром".

"Присъствието на американски природен газ ще бъде добре дошло в Централна и Източна Европа и действия на Конгреса за разширяване на втечнен газ за съюзниците на Америка би съвпаднало с изключително важен момент за района", се казва в писмото до Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената, и Джон Бейнър, председател на Камарата на представителите.

"Файненшъл таймс" обяснява, че това е по-скоро политически ход с призив за натиск над администрацията на президента Барак Обама, тъй като Конгресът няма пряк контрол над одобренията за износ на втечнен газ. В момента няма такъв експорт за Европа и решенията се дават от министерството на енергетиката. 

Освен това първият американски терминал за износ на втечнен газ ще бъде готов някъде през втората половина на 2015г. Но привържениците на увеличаването на износа смятат, че даването на съгласие сега ще изпрати сигнал към президента Владимир Путин, че САЩ няма да оставят съюзниците си да бъдат изнудвани от Русия.

"Енергийната сигурност не е просто всекидневен проблем за милиони граждани на нашия регион, но и едно от най-големите предизвикателства за американските съюзници в Централна и Източна Европа днес", казват посланиците в писмото си.

Джон Бейнър, който е републиканец, призова в статия за "Уолстрийт джърнъл" (Енергийната) зависимост има и дипломатически последици, тъй като тези държави не смеят да се противопоставят на някои от арогантните действия на Путин. Неговата схема стъпва на предположението, че САЩ ще продължат да си седят върху собствените си природни ресурси, вместо да предизвикат Русия на световния енергиен пазар. (...) Американската де факто забрана за износ на природен газ създава ситуация, от която Путин с удоволствие се възползва, за да финансира геополитическите си цели. (...) Вашингтон прави колкото може по-малко в тази сфера, докато би трябвало да правим точно обратното. Да не говорим, че цените на газа и петрола остават високи в САЩ и чужбина, а икономическият ръст е бавен и така налагаме санкции на самите себе си, а пазарният дял отива при държави като Русия, Венецуела и Иран. 

Президентът няма нужда от одобрение от Конгреса, за да направи тези промени. Главнокомандващият може да го направи веднага пред лицето на агресияjа на Путин. Америка има не само правото да развива и продава природните си ресурси. Пред лицето на растяща опасност, тя е и длъжна да го прави."

Запитан в петък какво мисли Белият дом по този въпрос, говорителят отвърна, че още не са готови терминалите за износ и че в Европа и Украйна е малък рискът от недостиг на газ, защото хранилищата били доста пълни. Освен това Русия щяла да понесе финансови загуби, ако прекъсне доставките за Европа.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати