19 Април 2024 г. Петък

Изключените от БСП: Това е акт на безсилие и страх от поражение

2014-03-08 09:58:14

Очевидно, за тях не е проблем да нарушат собствения си устав. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012 година и член на Гражданската инициатива „АБВ” във връзка със заседнието на Националния щаб на БСП.

„Това решение буди недоумение, защото не знам, какво се е случило след предишното им решение, какво налага подобна нова репресия. Но ние я възприемаме спокойно. Няма да коментирам, че по устав Националният съвет на БСП няма правомощия по отношение на партийното положение на членовете на БСП. Очевидно, за тях не е проблем да нарушат собствения си устав”, обясни Първанов, цитиран от Фокус.

По думите му това решение издава друго наистина много страх от предстоящата загуба на европейските избори на „Позитано”. Това решение е стъпка, опит да се втвърди още повече ядрото на електората, вместо да се отваря към нови слоеве на избирателите. Жалко е, но ние не смятаме да се занимаваме повече с такива вътрешно организационни, уставни въпроси, ние ще правим политики, подчерта той. „Дори в момента ме намирате да обикалям Пернишкия регион. Преди малко бях в два завода – в единия от тях примерно 150 машиностроители, потънали в машинно масло, изобщо не ги интересува какво мислят в кинозалата на „Позитано”. Трябва политиката да се обърне с лице към хората – а това наистина са лабораторни упражнения”, каза още Първанов.

Имаше един младежки наивизъм у мен и се надявах, че ръководството на БСП няма да се оцапа дотолкова, но така са решили - така са направили, заяви пък Румен Петков.

„Престижът на БСП го урониха тези, които не изпълниха конгресните решения. Тези, които участваха в една от най-грозните лъжи на прехода - да употребиш няколкостотин хиляди човека, да ги изкараш да гласуват на референдум, и след това да им покажеш, че всъщност пряката демокрация не означава нищо за ръководството на БСП. Това е цинизъм, който няма аналог, и много се надявам да няма аналог в бъдеще. Това е положението и това ни доведе до този избор”, заяви Петков.

Петков обясни, че е бил член на БСП от 1986 г. „Тези, които доведоха лъжата до норма на поведение, не са вечни. Те или ще закрият партията, или ще си отидат, което правят не без успех от доста време”, каза Петков. Той обясни, че е „запознавал” с партията някои от хората, които сега го изключват.

Това е последна стъпка на безсилието от страна на ръководството на БСП и по-точно на председателя и една малка група хора около него, заяви д-р Евгений Желев.

„Изобщо не съм учуден от това решение, просто не им издържаха нервите. Особено след като Мартин Шулц и Ханес Свобода поканиха на среща Ивайло Калфин и АБВ като нова формация. Явно, че това дойде в повече на председателя на БСП и на хората около него”, заяви Желев.

„Аз бих попитал всички, които взеха решението за изключване – къде бяха през 1999 г., когато печелих избори от името на БСП, през 2003 г., през 2007 г.? Къде бяха и кой утвърждаваше имиджа на БСП? Или уроних имиджа на БСП, когато изразих противно мнение и не съм съгласен с начина на управление на партията? Каква е тази партия, бих попитал и ръководството, която изключва членове за друго мислене, за това, че подкрепяме една гражданска инициатива, каквато е АБВ в момента, защото тя не е партия, няма листа, няма коалиция? Коя е тази партия с европейски лидер, която изключва за идеи, различни от някои идеи на ръководството? Кой уронва престижа в такъв случай?”Аз съм свободен човек, в свободна страна с демократични порядки, така че животът е пред нас”.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати