25 Април 2024 г. Четвъртък

Ситуацията от 2009 може да се повтори ако Украйна не плати доставките на газ

2014-03-08 09:49:53

Газпром заплаши, че ще спре доставките на природен газ за Украйна, тъй като страната не е платила задълженията си за февруари, съобщават световните агенции.

Днес е бил крайният срок за плащане на февруарските доставки на синьо гориво. Киев обаче не е осъществил преводите, обяви главният изпълнителен директор на газовия монополист Алексей Милер.

„Не можем да доставяме газ безплатно. Или Украйна ще покрие дълга си и текущите доставки, или има риск да се повтори ситуацията от 2009 г.“, посочи Милер, цитиран от Wall Street Journal.

По думите му газовият дълг на Киев е набъбнал до 1,89 млн. долара, като сумата включва и неплатените февруарски доставки.

Преди дни Газпром реши да отмени отстъпката от цената на синьото гориво за Украйна, която договори с бившия ѝ президент Виктор Янукович. Старите цени се връщат от април.

 Тогава Милер посочи, че Киев е платил само половината от задълженията за доставките през 2013 г., както и че задължението на Украйна да плати доставките за миналата година в пълен размер не е отменено.

 

Преди това властите в Украйна поискаха да отложат плащанията за газ през 2013 г. и началото на 2014 г. и уведомиха Москва, че нямат възможност да покрият февруарските доставки.

Еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер обаче обеща, че Брюксел ще помогне на Украйна да уреди дълга си за руския газ заради зависимостта на Европа и най-вече – на Централна и Източна Европа, от транзитните доставки.

Снощи Съветът на Европейския съюз (ЕС) утвърди решението за предоставяне на Украйна на помощ в размер на 11 милиарда евро до 2020 г. Отделно САЩ отпуснаха спешен заем в размер на 1 млрд. долара на Киев.

В началото на 2009 г. Русия спря газовите доставки за Украйна, след като двете страни не успяха да се споразумеят по нов договор. Това временно спря подаването на синьо гориво и за Европа.

Говорител на Газпром обаче успокоява, че сегашната ситуация няма да има последствия за Стария континент. „Няма проблем с транзитните доставки. Те продължават да се плащат“, посочват от дружеството.

Руските доставки задоволяват около 30 на сто от нуждите на Европа от синьо гориво, а около 15 на сто от руския газ за Европа се транспортира през територията на Украйна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати