19 Април 2024 г. Петък

ЕС иска отговорните за убийствата в Украйна да бъдат съдени

2014-03-07 16:21:47

Европейският съюз очаква разследване и предаване на правосъдието на отговорните за убийствата и насилието в Украйна. Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Кочиянчич каза това, помолена за коментар на изтеклия запис на разговора на Ащън с външния министър на Естония Урмас Пает.

В записа външнополитическият представител на ЕС Катрин Ащън и външният министър на Естония Урмас Пает обсъждат насилието в Украйна.

"Всички свидетелства сочат, че убитите от снайперисти хора и от двете страни - полицаи и хора от улицата, са били убити от едни и същи снайперисти, казва Урмас Пает в записа, качен в YouTube. "Сега става все по-ясно, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", добавя Пает. "Интересно. Тогава това трябва да се разследва", отвръща Катрин Ащън.

 

Преди няколко дни пресслужбата на министерството на здравеопазването на Украйна съобщи, че 95 души са загинали по време на протести в Украйна от 30 ноември 2013 година до 3 март. Близо 1000 души са потърсили медицинска помощ.

Днес говорителят на ЕК Алехандро Улзурун не отговори на въпрос дали подготвяните от държавните и правителствените ръководители на ЕС визови забрани за руснаци биха били насочени към притежателите на служебни и дипломатически паспорти, или биха обхванали по-широк кръг граждани на Руската федерация.

По неговите думи на този етап е рано да се говори по тази тема, доколкото все още няма решение.

Попитан дали възможните икономически санкции срещу Русия биха засигнали доставките на газ, Улзурун отново не даде ясен отговор. Той уточни, че ЕС е готов да подпише споразумението за асоцииране с Украйна в цялост, а в политическата му част – преди изборите в края на май.

Междувременно Кремъл разкритикува западната подкрепа за новото украинско правителство като "триумф на двойния стандарт", предаде ДПА.

"Това, което сега виждаме в Украйна, е триумф на беззаконието, на цинизма и на рухването на международното право", заяви днес в телевизионно интервю Дмитрий Песков, говорителят на президента на Русия Владимир Путин.

По думите му Западът пренебрегва правото на самоопределение, за което призовават някои в Украйна. Усилията на руския президент за деескалация на кризата в Украйна не срещат разбиране, заяви Песков, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Москва не оркестрира събитията в Украйна. "Тъкмо напротив", каза Песков в интервюто.

Русия няма да приеме езика на санкции и заплахи от страна на ЕС, но ако те бъдат приложени, няма да останат без отговор, пък се казва в разпространено днес изявление на руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В текста се посочва,че Москва е посрещнала "с недоумение" резултатите от вчерашното извънредно заседание не Европейския съвет в Брюксел, посветено на кризата в Украйна. "Трудно е да се отървем от впечатлението, че конюнктурните подходи са надделели над здравия разум, който диктува необходимостта най-малкото да се изслуша принципната позицията на стратегическия партньор на ЕС - Русия", заявява външнополитическото ведомство в Москва.

Министерството оценява като "крайно неконструктивна позиция" решението на ЕС да замрази преговорите с Русия за облекчаване на визовия режим.

В отделно изявление руският дипломат Анвар Азимов, главното длъжностно лице по визовия диалог с ЕС, каза, че съюзът не е налагал никакви визови санкции спрямо конкретни руски граждани, включително политици. По думите му, ако това стане, ще бъде нарушение на споразумението от 2006 г. "за опростено издаване на визи".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати