29 Март 2024 г. Петък

Борисов пред еврокомисари: Репресията у нас е тотална!

2014-03-07 14:02:24

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е запознал зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдие Вивиан Рединг с вътрешнополитическата ситуация у нас, съобщиха от партията. Борисов разговарял с Рединг за законодателните промени на БСП, ДПС и “Атака”, чрез които българската Сметна палата “ще бъде политизирана и подчинена от управляващите”.

Срещата се е провела в рамките на конгреса на Европейската Народна партия (ЕНП) в Дъблин. „С тези промени БСП, ДПС и “Атака” си отмъщават на независимата Сметна палата, защото настоящият състав отказва да изпълни политическите поръчки на управляващите при извършването на одитите на различните министерства от времето на управлението на ГЕРБ. Понеже професионалистите в Сметната палата отказаха да бъдат употребени политически, сега върху независимия одитен орган се упражнява политическа репресия, а институцията ще загуби своята експертност и легитимността си пред българските граждани и Европа”, обяснил Бойко Борисов пред Вивиан Рединг.

Освен това председателят на ГЕРБ запознал зам.-председателя на Европейската комисия и с “готвения импийчмънт на българския президент Росен Плевнелиев”. „Политическата репресия в страната е тотална. Управляващите от БСП, ДПС и “Атака”, и техните политически патерици не се спират пред нищо и пред никого. 
По думите му всеки, който си позволи да има позиция и да я отстоява пред българското общество, бива подложен на тотална медийна и политическа саморазправа.

 

Борисов подчертал пред Рединг, че такъв е случаят с президента Росен Плевнелиев, “който е обект на политическа атака от нови съмнителни политически субекти, които изпълняват поръчките на БСП, ДПС и “Атака”. От своя страна, зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдието е заявила, че Европейската комисия и лично тя следят внимателно всеки един процес, във всяка страна-членка на Европейския съюз.

В рамките на конгреса Борисов е разговарял и с европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. “Българското правителство изкуствено задържа цените на електроенергията чрез политически натиск и това в един момент ще рефлектира върху българските граждани”, е заявил лидерът на ГЕРБ пред еврокомисаря.

Борисов е информирал Йотингер, че “българското правителство на БСП, ДПС и “Атака” продължава и в момента да харчи пари, и да подписва различни документи по проекта „Южен поток”, докато Европейската комисия е спряла всички процедури около газопровода, за да предоговори всички условия между страните-членки на Европейския съюз и Русия”.

„Въпреки че Вие иззехте от някои страни, сред които и България, преговорите за „Южен поток”, българското правителство не се съобразява с решенията и мнението на Европейската комисия. Те продължават да харчат пари, при това пари от националния бюджет на България, които могат да бъдат използвани за други цели, свързани с развитието на страната ни”, е заявил Борисов пред Йотингер, цитиран от ГЕРБ.

От своя страна еврокомисарят по енергетиката е изразил сериозна загриженост за цялостната ситуация около проекта. Бойко Борисов е декларирал, че ГЕРБ не е против „Южен поток”, но страната ни трябва предварително да знае и да е сигурна колко ще струва този проект на България, колко години ще го изплащаме и какви ще са печалбите за страната ни от газопровода.

Еврокомисарят по енергетиката Йотингер е подчертал, че Европейската комисия и лично той следят изключително отблизо всички процеси, във всяка една страна-членка на Европейския съюз, касаещи газопровода „Южен поток”. Йотингер изрази увереност, че Европа ще има единна позиция относно параметрите и бъдещето на проекта, и те ще бъдат в интерес единствено на ползите за всички европейски граждани.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати