23 Април 2024 г. Вторник

Мъжете вземат по-големи заплати от жените до 15% за същото работно място

2014-03-07 08:05:10

Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е около 15 на сто в полза на силния пол и е на приемливо средно европейско ниво, показва анализ на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете. В ЕС-28 брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 г. е било 16,4 на сто по-малко от това на силния пол, сочат данните на европейската статистика.

Най-високи разлики в нивата на заплащането между половете са регистрирани в Естония - там жените получават около 30 на сто по-малко от мъжете. В Германия, Австрия, Чехия и Словакия разликите в заплащането между мъже и жени варират от 22 до 25 на сто във вреда на дамите.

Най-ниски разлики в нивата на заплащането между мъже и жени са регистрирани в Словения - 2,5 на сто, Малта и Полша - малко над 5 на сто.

Анализът отчита също, че неравнопоставеността в заплащането между половете е по-силна в частния, отколкото в държавния сектор. В публичния сектор служителите са защитени от колективни трудови договори и там ролята на държавата е много по-силна, отколкото в частния сектор, сочат данните на европейската статистика.

Най-високи разлики в частния сектор при заплащането на мъже и жени са регистрирани в Португалия - над 30 на сто, Германия - 26 на сто, Кипър, Словакия и Великобритания - по 24 на сто и други. Най-ниски разлики в заплащането в частния сектор между мъже и жени са открити в Словения - 9 на сто. За България този показател е 12,6 на сто.

В публичния сектор най-високи са разликите в заплащането между половете в Унгария - 24 на сто, а също в Чехия и България - по 21 на сто. Най-ниски нива на разлики в заплащането между мъже и жени в държавния сектор са регистрирани в Полша - 3,7 на сто и отново Словения - 5 на сто.

Размерът в разликите в заплащането между мъже и жени е силно диференциран и в отделните икономически области в отделните страни на ЕС. Естония е лидер в разликата на заплащането между мъже и жени в бизнеса /30 на сто/, промишлеността /33 на сто/, застраховане и финанси /45 на сто/, образователна система /25 на сто/, изкуства и култура /28 на сто/.

Според анализа на Евростат дисбалансът в заплащането между половете се дължи на институциите в отделните страни, както и на обществените нагласи, които регулират професионалния и личния живот на двата пола. При всички случаи обаче неравнопоставеността в заплащането между половете на Стария континент остава висока и е в полза на мъжете, констатира европейската статистика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати