20 Април 2024 г. Събота

Обама към Путин по телефона: Русия нарушава суверенитета на Украйна

2014-03-07 08:01:36

Президентът на САЩ Барак Обама каза на руския президент Владимир Путин в телефонен разговор, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи Белият дом, предадоха световните агенции.

Двамата лидери са разговаряли в продължение на един час по инициатива на американската страна.

Това е първият им разговор от събота, когато руски войски поеха контрола над Кримския полуостров, отбелязва Асошиейтед прес.

"Президентът Обама наблегна на факта, че Русия действа в нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което ни доведе да вземем ответни мерки в координация с европейските ни партньори", съобщи Белият дом.

 

Обама е заявил на Путин, че все още има начин спорът да се реши по дипломатически път.

Той посочил, че за решение ще е нужно руските сили да се върнат в базата си в Крим, правителствата на Украйна и Русия да водят преки преговори и да се изпратят международни наблюдатели, които да проверят, че са защитени правата на етническите руснаци в Украйна.

САЩ също така призовават Русия да признае легитимността на плановете на новите украински управляващи за предсрочни избори през май.

Путин е заявил на Обама, че отношенията между двете им страни не трябва да бъдат засегнати от разногласията за Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Президентът на Русия припомни значението на руско-американските отношения за гарантиране на стабилността и сигурността в света. Тези отношения не трябва да се жертват за разногласия по отделни международни проблеми, макар и значими", се казва в изявлението на Кремъл.

Двамата лидери са се договорили държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров да продължат интензивните си контакти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати