Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Икономика arrow Минималната заплата трябва да е около 550 лв., изчисли КНСБ

Минималната заплата трябва да е около 550 лв., изчисли КНСБ

  Print E-mail
2014-03-06 19:44:35
източник: dnes.bg

След като в задочен спор лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров обвини синдикатите, че не са успели да извоюват увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) у нас и се е наложило партията да се заеме с въпроса, от КНСБ дадоха аргументи защо минималното възнаграждение за България не може да се изравни със средноевропейското.

Припомняме, че „Атака“ внесе проект за изменение на Кодекса на труда в Комисията по трудовото законодателство към Националния съвет за тристранно сътрудничество, който беше отхвърлен. В него беше посочено, че минималната заплата у нас трябва да е 700 евро. В мотивите към законопроекта се отстоява идеята, че промяната ще стимулира повишаването на производителността на труда и ще направи българския пазар на труда конкурентен на европейския. Според вносителите повишаването на покупателната способност на населението ще стимулира вътрешния оборот и потреблението на стоки и услуги.

Икономическото състояние в страната не позволява повишаването на минималната работна заплата, а оттам и на останалите трудови възнаграждения до средните нива за страните от Европейския съюз, се казва в становището на КНСБ.

Предложението минималната заплата у нас да не бъде по-ниска от средната МРЗ за държавите от ЕС е икономически необосновано, допълва синдикатът. Такава стъпка не може да бъде направена от никоя държава, още по-малко от частния сектор в България, пише в становището.

Синдикатът подкрепя тезата си, цитирайки данни от свое изследване от миналата година за 21 страни членки със законово определяна МРЗ. Установено е, че тя варира от 157,50 евро в Румъния до 1874,19 евро в Люксембург. Средно непретегленият размер за тези 21 страни е 735,60 евро. При предлаганата промяна това означава, че МРЗ за България през 2013 г. е трябвало да бъде 1438,71 лв., а не 310 лв., тоест 4,6 пъти по-ниска, се казва в позицията на КНСБ.

За КНСБ е логично да се отчита брутният вътрешен продукт на глава от населението.

Ако съпоставяме позицията си по МРЗ с тази по производителност на труда спрямо средноевропейските равнища, то МРЗ през 2012 г. би следвало да бъде 559 лв., а не 283,33 лв., изчисляват от КНСБ. Такъв ръст обаче е невъзможен като еднократна стъпка и следва да се постигне в рамките на 4-5-годишен период на изпреварващо покачване на МРЗ, което по-лесно може да бъде понесено от икономиката на страната особено при благоприятна конюнктура, допълват от синдиката.

Изследването на КНСБ „Синдикален барометър-2014” също е показало, че средната стойност на необходимата МРЗ у нас е около 530-550 лв., уточняват от КНСБ.

В становището се заявява, че ако все пак народните представители счетат, че повишаването на размера на МРЗ за страната може да се осъществи по предложения начин, то КНСБ не е против приемането на законопроекта.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър ...
  Новини "Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на ...
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?