27 Април 2024 г. Събота

3800 отпаднали ученици за година – много добър резултат!

2014-03-06 19:36:42

От училище са отпаднали 3844-ма ученици за учебната 2012/2013 година, като в сравнение с Европа това е много добър резултат. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на заседанието на парламентарната образователна комисия.

Тя съобщи, че за първия срок на учебната 2013/2014 година от училище са отпаднали 1643-ма ученици. Образователният министър коментира, че най-страшното е, че учениците отпадат най-често по социални и по семейни причини, предаде БТА.

Министърът посочи мерките, които ще бъдат предприети за намаляване на отпадналите от училище ученици. Сред тях са използването на нови технологии в училище, наличието на добри учители и въвеждането на дуалната система в образованието.

Министерството на образованието и науката подготвя стратегия, чрез която да се намали броят на отпадналите от училище ученици.

 

За нови училищни автобуси са заделени 14-15 милиона лева, тъй като сегашните автобуси, с които се превозват учениците, са минимум десетгодишни и това е сериозен проблем, обясни Клисарова.

Тя уточни, че процедурата за училищните автобуси е обявена на страницата на Министерството на образованието и науката и общините ще могат да кандидатстват за купуването на нови автобуси.

Отделени са и средства за учителите, които преподават в училища в отдалечените населени места, за да им се покриват разходите за пътуване със собствен транспорт до учебните заведения, каза министърът.

Клисарова заяви, че МОН се стреми да има увеличение на учителските заплати, но за пореден път напомни, че училищните директори имат правомощия за определянето на заплатите на педагозите, според делегираните бюджети на училищата и броя на учениците в тях.

"С председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева водим преговори за увеличение на заплатите на всички учители с 5 процента, но с Министерския съвет сме на становище, че е хубаво, ако успеем да направим това увеличение с вътрешни резерви или от централния бюджет, да не е по-равно на всички, а постенно финансирането в средното образование да е обвързано с качеството", каза тя пред журналисти след заседанието.

За евентуалното увеличение на учителските заплати с 5% ще са необходими 27 милиона лева, каза министър Клисарова, но добави, че как ще се случи това - е въпрос на дискусии.

Тя съобщи, че Министерският съвет на оперативно заседание е одобрил 10 милиона лева, които да бъдат използвани за запазването на сегашните учителски заплати след увеличението им с 8 процента от 2013 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати