25 Април 2024 г. Четвъртък

Евролистата ни е готова, отсяхме мераклиите с полиграф!

2014-03-06 16:30:05

За първата обявена листа за кандитдат-депутати за Eвропейския парламент, за начина, по който те бяха избрани, за партийната субсидия на младата партия "Глас народен" разказва в интервю за Dnes.bg. лидерът й Светльо Витков.

Господин Витков, "Глас народен“ е млада партия и за първи път ще се явява на евроизбори, разкажете как се подготвихте за тях и готова ли е листата ви?

Основната идеята на "Глас народен“ е, че петелът събужда и продължава да събужда все по-вече хора. В предстоящата кампания за Европейски парламент заложихме на позитивна кампания и се отворихме към пряка демокрация. Ние сме първата интернет партия в България, затова кампанията ни за набиране на евродепутати беше в нета. Всеки желаещ можеше да попълни анкетна карта – 350 души попълниха, 230 потвърдиха участието си, на конкурса се явиха 130. Журито имаше регулираща функция, нямаше идея да оценява кой е добър и кой не, по-скоро беше задаване на теми, направиха се интервюта, които се качиха във Facebook. Гласуването отново беше в социалната мрежа – един вид електронно гласуване, първите 55 души продължиха в следващия етап – детектора на лъжата. Там отпаднаха доста хора. Полиграфското изследване като част от политическа кампания се използва също за първи път от политическа партия в България. Смятам, че това беше един добър пример най-вече за управляващите партии - за това как да проверяват кандидатите си за депутати за участия в корупционни схеми, хазартни зависимости, свързаност и контакт с хора от криминалния контингент, лоялност, предварителни сделки и уговорки и т.н. Полиграфското изследване не е само въпроси и отговори пред машина. Кандидатите преминаха и предтестово интервю с психолози, по време на което им бяха снети както биографични данни, така и данни за здравословното им състояние. 

В последния етап на кампанията “Избери своя евродепутат” се проведоха дебати между финалистите. Това се случи на 2 март и на 3-ти, националния празник на България, бяхме готови с листата си за изборите за 25 май. Интелигенти хора – млади, способни, с възможности, чисти хора, достигнаха до последния етап.

Дебатите всъщност бяха 6 между 36-те финалисти в кампанията, разпределени в групи. След всеки дебат се гласуваше с бюлетини, а след приключване на дебатите се осъществи и гласуване онлайн. Гласовете определиха финалистите за последния, седми дебат. Интересен факт е, че право на гласуване с бюлетини имаха недостигналите участници във финалния етап на кампанията, които бяха гости в залата, както и комисията на „Глас народен“. За онлайн гласуването е ясно. Това бяха правилата, чрез които дадохме възможност да бъдат избрани най-добрите кандидати за евродепутати на партията. Направихме всичко по своите възможности изборите да бъдат честни, открити и защитени, за да дадат шанс на всеки да покаже качествата си, защото в тези дебати от кандидатите се очакваше не само да покажат задълбочени познания по темите и аргументираност, но и личностни качества по време на представянето. Всъщност подобна кампания за избор на кандидати за евродепутати се провежда за първи път в България и смятам, че това е моделът, който трябва да е валиден – пряка демокрация. С тези наши действия на практика искаме да покажем в каква посока трябва да се променя политическата система, ако има желание и воля. Ние сме първи от партиите с обявена листа. 

Водач на листата ни е Христо Лафчиев, учен от БАН. На второ място е Александър Алеков – млад, интелигентен човек, магистър по политически комуникации, бакалавър по международни комуникации, завършил в Англия. Трети в листата ни е Христо Бантутов – завършил публична администрация, готов за промени млад човек, който знае как да отстоява позициите си. В листата ни е още и Галина Николова – ерудирана дама, юрист и магистър по международни отношения. Да не изброявам всички, кандидатите ни в листата могат да се видят в официалната ни страница във Facebook.

С кампанията си "Глас народен“ дава пример как трябва да се прави управлението – хората да виждат прозрачно и публично това, което се случва.

Субсидията на партията за какво си я харчите, появиха се коментари за нови коли...

За 40 дни подготовка за предсрочните парламентарни избори през 2013 г. партията взе безпрецедентните 1,4%, това позволи да се заговори за субсидията ни. Клеветническите коментари около нашата субсидия дойдоха от хора, които завидяха и си мислят, че партийният живот е много лесна работа. Ние сме последната партия, която получи държавна субсидия и тя е около 500 000 лв. на година. За какво я харчим ли – аз си купих хеликоптер, на Венци му купих яхта... Истината е, че парите за партията се харчат за партията. Кампанията, която в момента се проведе, става с пари, не става с желания. Ние си пестим парите, защото не знаем кога ще са следващите избори. „Глас народен“ разчита само на субсидията, няма други лица, които да подпомагат партията – бизнесмени или хора с големи капитали. На страницата ни в интернет обявяваме как харчим тази субсидия, отчетите се публикуват през три месеца, защото парите се получават на четири транша за годината. Там всеки може да погледне за какво са отишли парите. Аз не знам друга партия да си обявява по този начин парите. Добре е да ти гледат в паничката, защото дори и завистта може да работи за нещо градивно.

Как върви изграждането на структурите по места?

Засега „Глас народен“ има над 20 местни структури, но идеята е 260 общини – да се покрие максимален брой от тях. Там също отива ресурс за изграждане. Дори да ги няма тези пари, пак ще продължим. Със структурите вървим бавно, постепенно, бързането на всяка цена води до неправилна преценка на хората, които участват. Започват да излизат проблеми и затова не можем да си позволим да бързаме. Тичане, работа и убеждаване. Единственото нещо, с което е трудно да се преборим, е апатията. Тя е нещо много завладяващо. За да изкараме един човек от апатията, да го накараме да даде мнение е процес, в който той трябва да убеди първо себе си, че трябва да участва в политическия живот на страната, че има смисъл, че има правото и задължението да гласува, да си отстоява гласа и исканията, които има. Броят на хората, харесали страницата ни във Facebook, е потвърден с реалния вот на гласувалите хора в кампанията им. В момента страницата ни е около 73 хиляди души, така че симпатизантите ни растат. Нашата идея е така да се включим в управлението – с допитване до хората. Идеите, които дойдоха от дебатите и интернет страницата, са един вид миниреферендум. Позицията и платформата на партията се създава отдолу нагоре.

Защо имате концепция само в областта на образованието – не е ли ограничено? Проблемите у нас са във всяка област – здравеопазване, правосъдие, икономика.

Партията се концентрира изцяло за промени и идеи в образованието, защото ние сме малка партия и избираме да работим в едно трасе, като докажем, че там сме добри, ще ни повярват и за другите сфери - здравеопазването, съдебната система. Но ако разпилеем цялата енергия, няма да се случат нещата. Образованието е водещо, защото това е голямата драма за страната ни, хората у нас стават все по-неграмотни. 

Ние сме готови за предсрочни избори, но категорично няма да влизаме в коалиция. Още с появата ни в политическото пространство обявихме това, иначе сме имали предложение. Това е принцип, който ще отстояваме. „Глас народен“ не е само партия, а е и независим проект в развитие. Плодовете сами ще излязат след време. Политиката според мен е изкуство да управляваш, не е мръсна работа, изкуство, което се движи от принципи. Не може личният интерес да владее и да е водещ.

А как се съчетава партийната работа, музиката, ще продължат ли изявите на сцена?

Светльо & The Legends имат два албума и над 6 национални турнета. В момента записваме две нови парчета, а на 15 март стартираме пролетно турне с концерт в София. Така че....продължавам. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати