26 Април 2024 г. Петък

Томислав Дончев – евробоецът на ГЕРБ за Брюксел

2014-03-06 16:04:55

Томислав Дончев ще е водачът на листата на ГЕРБ за евровота, обяви в Дъблин лидерът на партията Бойко Борисов, който е там, за да участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП).

"Томислав е продукт на партията, доказан професионалист и с безупречна репутация", похвали го бившият премиер.

По думите му Дончев, който бе министър в неговия кабинет, познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на европейските средства.

"Кмет на Габрово, министър по европейските въпроси, сега се издигна и до член на Изпълнителната комисия. С неговата работа, с милиардите, които благодарение на него, от Европа дойдоха в България. Преценихме да сложим един центристко-десен кандидат, с изключително десен профил, специалист, експерт, който да поведе листата, а пък ако някога се наложи, винаги можем да го върнем в България. Това са мотивите, които са били водещи, когато сме взимали това решение", посочи Борисов.

"Аз неведнъж съм казвал, че мога да бъде по-полезен в България, но когато тези избори са залогът за политическото бъдеще на България, големият термометър, който ще определи какво ще се случва от тук нататък, аз нямам право да стоя настрани. В крайна сметка, това са избори не само за нова Европа, това са избори и за нова България", заяви на свой ред Томислав Дончев.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че сегашните евродепутати от партията му - Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Моника Панайотова – също получават много номинации от местните структури на партията.

"Не можем обаче най-добрите си кадри да ги изпратим всичките в Брюксел. Това е важно, но трябва да успеем да ги разпределим така, че да остане достатъчно силен екип и в България. За радост, в ГЕРБ има много добри експерти, такива като Лили Павлова, Ивелина Василева, така че ще помислим накрая, с Изпълнителната комисия, да бъдат подредени по начина, по който са номинирани, а и съответно - да не оголим българския парламент. Защото на ГЕРБ й предстои битка, парламентарна, не само в Европа, но и надяваме се при предсрочни избори, вътре в парламента", допълни той, цитиран от "Фокус".

Веднага след като новината се разчу, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по индустрията Антонио Таяни поздрави Томислав Дончев и му пожела максимална подкрепа сред българските граждани на изборите през май.

Дончев благодари на Таяни за подкрепата и подчерта, че ГЕРБ ще продължи да полага всички усилия за гарантирането на прозрачното усвояване на европейските средства в България и подобряването на стандарта на живот на българите.

Поздравления за номинирането на Дончев дойдоха и от генералния секретар на ЕНП, който в началото на конгреса пожела успех на ГЕРБ на евроизборите. По думите му за пореден път ЕНП ще спечели в България чрез ГЕРБ.

В заключение Бойко Борисов настоя, че социална Европа е факт, благодарение на дясноцентристкото управление.

"Виждате във Франция - един подобен експеримент до какво доведе страната - и като одобрение на президента, и съответно като макроикономическа рамка. Близо два трилиона е дългът на тази страна", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че на социалистите им е много лесно да хвърлят популистки изказвания, видите ли колко би могло да бъде хубаво.

"Ние, за светло комунистическо бъдеще, сме слушали в България много години, десетилетия наред. Безразборното харчене на пари, без да има гарантиран растеж, не може да доведе никоя страна, и като цяло Европа до успех", каза Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати