18 Април 2024 г. Четвъртък

Лидерите на ЕС се срещат извънредно заради кризата в Украйна

2014-03-06 10:07:26
Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще участват днес в Брюксел в извънредна среща на върха за Украйна. България ще бъде представлявана от премиера Пламен Орешарски. Снощи президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят обсъдиха темата Украйна на работна среща на "Дондуков" 2 

При обявяването на срещата председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че лидерите на ЕС "ще обсъдят последните събития в Украйна и как да подпомогнат необходимото намаляване на напрежението".

ЕС даде на руския президент Владимир Путин време до четвъртък да промени курса си в Крим или в противен случай е изправен пред санкции, които ще включват визови забрани и забрани за пътуване, замразяване на руски активи в чужбина и други политически и икономически стъпки, пише "Ройтерс".

Според дипломати и официални лица от ЕС е малко вероятно да се постигне споразумение между 28-те държави членки за каквито и да било тежки или с трайни последици мерки срещу Русия.

Финландският премиер Юрки Катайнен заяви, че посредничеството е за предпочитане. По думите му санкциите винаги имат негативен ефект за тези, които ги налагат, така че трябва да бъдат внимателно оценени.

Най-влиятелната страна в дебата е Германия, която има широки бизнес и търговски връзки с Москва и внася почти една трета от газа от Русия. Канцлерът Ангела Меркел най-явно сред лидерите от ЕС се застъпи за посредничество, позиция подкрепена в различна степен от Франция, Великобритания, Холандия и Италия.

Въпреки че Меркел не изключва санкции, е по-вероятно тя да разчита на диалога за намаляване на напрежението.

По-рано "Ройтерс" писа, че правителствата на ЕС са постигнали предварително споразумение във вторник да замразят активите на 18 украинци по искане на Киев, след като новите управляващи в Украйна заявиха, че милиарди гривни обществени средства са изчезнали.

Принципните санкции на ЕС, засягащи официални лица, които са отговорни за репресиите над протестиращите в Украйна, бяха одобрени на 20 февруари, но списъкът с имената им все още не е  оповестен.

Изявление от външните министри на ЕС, прието в понеделник, по време на извънредната им среща, съобщава, че ЕС е подготвил санкции под формата на замразяване на авоарите на хора, определени като отговорни за злоупотребите с държавни средства, и за тези, нарушавали човешки права.

Междувременно вчера Европейската комисия одобри пакет за икономическа и финансова подкрепа за Украйна на стойност поне 11 милиарда евро. Докато някои от мерките в пакета за подкрепа може да се осъществят бързо, други изискват допълнително планиране и подготовка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати