26 Април 2024 г. Петък

Зам. главен прокурор Ася Петрова: Не съм протеже на Цветанов

2014-03-06 09:56:24
Спрямо мен се извършват действия, които биха могли да се определят като опит за въздействие върху решенията ми по делото „Килърите",заяви в ефира на „Би Ти Ви" тази сутрин зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Нарочената за протеже на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заместничка на Сотир Цацаров съобщи, че през последните месеци е била следена от автомобил, собственост на една медийна група, без да конкретизира дали става въпрос за тази на Делян Пеевски.
„Аз ви съобщавам фактите, а изводите си правете вие. Срещу мен се води агресивна компроматна война", заяви Петрова.

Няма впечатления да е имало покровителско отношение спрямо мен от страна на Цветан Цветанов, заяви зам.-главният прокурор по повод твърденията на Пеевски, че върху първия обвинител на републиката е оказан натиск именно тя да бъде избрана за негов заместник.

Няма как да коментирам изтеклата информация, тъй като това е разговор, на който не съм присъствала, заяви Петрова и припомни признанието на Сотир Цацаров, че той сам й се е обадил, за да й предложи поста. 
Относно факта, че за назначаването й са прескочени две нива в йерархията на съдебната власт, зам.-главният прокурор обяви, че според самата нея има достатъчно опит като окръжен прокурор в Шумен.

„Не съм протеже на Цветанов", категоричен бе магистратът и допълни, че посещението й в САЩ, случило се преди внезапното й кариерно израстване и направено за сметка на прокуратурата, не е съвпаднало изцяло с това на Цветан Цветанов. Припомняме, че основна фигура в него бе именно зам.-председателят на ГЕРБ, а основната цел на делегацията бе обмяна на опит и подобряване на взаимодействието между институциите на София и Вашингтон.
На въпрос с каква подготовка е тръгнала отвъд Атлантика, Ася Петрова отговори с „достатъчна" и поясни, че работното й посещение е било наредено от тогавашния главен прокурор Борис Велчев. 

Тя защити работата си по делото „Килърите" и изтъкна, че то е безспорен успех, тъй като втори съдебен състав, на по-горна инстанция, е потвърдил осъдителните присъди на сочените за лидери в организираната престъпна група за изпълнение на мокри поръчки.
Петрова подчерта още, че знаковото за управлението на ГЕРБ дело е посочено в последния доклад на ЕК като единствен значим успех на българската съдебна система в борбата срещу организираната престъпност.

Относно задържането на Георги Вълев във връзка с мегаделото и твърденията на Ася Петрова за оказан психологически натиск от страна на Камен Ситнилски, който е член на ВСС, зам.-главният прокурор заяви, че квалифицира поведението му като недопустимо и увери, че не е имала друг случай на подобно отношение от страна на колеги.
източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати