29 Март 2024 г. Петък

Родното море излиза по-евтино през чужд туроператор

2014-03-06 09:41:23
Морето в България може да излезе 50% по-евтино, ако го резервираме чрез чужд туроператор, това показва справка на "Телеграф" в сайтове на турагенции в България и Великобритания. В един и същи хотел на Златни пясъци седмичната почивка за двама на база ол инклузив излиза с 130 лв. по-евтино, ако е закупена от английска агенция. По-евтини са и почивките в чужбина. 

"Проверката за оградата с Турция продължава до намиране на виновен", пише "Сега". Вътрешният министър още по-категорично се разграничи от сметките за съоръжението. Премиерът е удължил проверката на длъжностни лица за опити за злоупотреба във връзка с поскъпването на граничната ограда - увеличила цената си повече от два пъти - от 9 до 22,5 млн. лв. Служителите на Министерството на отбраната (МО) се очертават като възможните виновни за надписването на сметката за оградата на границата с Турция. 

Това стана ясно от изказванията на премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев по темата. В петък трябваше да е приключила проверката на Инспектората на Министерския съвет и на Държавната финансова инспекция на сметките за загражденията. Вчера стана ясно, че тя е била удължена. Вицепремиерът Йовчев за пореден път разграничи МВР от изготвянето на сметката за оградата. Той посочи, че експертите на вътрешното министерство са изготвили само проекта, но не и план-сметката. "Ние не сме наясно с цените - ние цени не сме давали и цифри не сме давали. Доколкото знам, ние дадохме идейния проект и на база на това експерти от Министерството на отбраната извършиха анализ. Имаше презентация, в която беше казано колко ще струва и какви ще са сроковете", обясни Йовчев.

Безработни от малки и отдалечени общини ще бъдат наемани за охрана от кметствата по програми за временна заетост, съобщава темата на "Труд". Идеята е част от мерките за борба с битовата престъпност, които вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев съобщи пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Новият Изборен кодекс бе обнародван в Държавен вестник снощи, информира "Труд". Президентът Росен Плевнелиев пусна изборните правила в първия възможен ден, след като парламентът отхвърли ветото му върху тях. Този акт разсейва съмненията, че държавният глава би могъл да препятства БСП и ДПС и да насрочи 
вота по стария кодекс.

Всички пенсионери ще получат великденски добавки към парите си за старини през април. За целта ще бъдат осигурени 50 млн. лв., пише "Преса". Сумите, с които властта ще зарадва хората от третата възраст преди изборите за Европарламент, няма да бъдат еднакви за всички.

"Сега"Икономиката не постигна дори 1% ръст за 2013 година". Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Миналата година икономиката ни е произвела стоки и услуги за 78.115 млрд. лв. по текущи цени, като на човек от населението се падат по 10 743 лв. Слабият годишен ръст е разочароващ, но не е неочакван. Една от основните причини за слабото представяне на българската икономика е липсата на значителни чуждестранни инвестиции, което пък очевидно се дължи на недоверие на компаниите към нашия бизнес климат. При това положение битката с безработицата и ниските доходи ще е обречена. Състоянието на пазара на труда у нас е повод за тревога и в поредния анализ на Европейската комисия за икономическите неравновесия в държавите от ЕС.

Вчера ЕК обяви резултатите от наблюденията си, като в прегледа за България специален акцент е пазарът на труда. Брюксел отбелязва, че "увеличаването на безработицата и свиването на заетостта по време на кризата е засегнало най-силно нискоквалифицираните и младите работници".

Продължение на темата е водещото заглавие на "24 часа"Според доклад на Световната банка четири сектора вадят България от кризата". Това са хранително-вкусовата промишленост, машиностроене и електротехника, фармация и високи технологии. 

Активите на фалиралия торов завод "Химко"-Враца са обявени за продажба. Търгът е по искане на синдика на завода с решение на Врачанския окръжен съд, информира "Дума". Експертите смятат, че с продажбата се дава начало на обявения от правителството рестарт на бившия химкомбинат. Изданието припомня, че от страна на правителството няколко пъти бе заявено намерението държавата да възстанови торовия завод, като за целта се предвиждаше Българският енергиен холдинг (БЕХ) да вложи в него 50 млн. лв. Началната цена е почти 29 млн. лева. Търгът с тайно наддаване ще се проведе на 19 март. Не очаквам газова криза, горивото ни стига за 2 месеца. Правителството още няма оценка за икономическите щети, ако ЕС наложи санкции на Русия", предава думите на министър-председателя "24 часа".

"Криворазбраната идея за реиндустриализация доведе вчера до патетичен дебат в парламента за рестарта на "Кремиковци", изразява своята позиция на страниците на "Труд" Георги Великов. 

"Отдавна не сме били свидетели на по-празен и по-безсмислен дебат. Не е работа на държавата да купува и съживява трупове. Тя може единствено да помага на заинтерсовани инвеститори да направят това, а такива - липсват."

"Депутатите опитват да изключат "Южен поток" от правилата на ЕС", предупреждава "Капитал Daily". С промени в Закона за енергетиката БСП пробва да спази споразумението с Москва и да заобиколи Брюксел. Докато българското правителство твърди, че е упълномощило Брюксел да води преговори с Москва за юридическия статут на "Южен поток", българският парламент се е заел да направи поправки в Закона за енергетиката, чиято цел по всичко изглежда е да изкара газопровода от обхвата на европейското законодателство. Това става въпреки изричното настояване и заплахи на Европейскaтa комисия, че България може да бъде изправена пред санкции. В сряда парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене с 10 гласа "за" срещу 9 "въздържал се" поправките, внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков. По неофициална информация обаче двамата депутати предлагат текст, подготвен от Министерския съвет.

"68 язовира са в предаварийно състояние", обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, цитирана от "Дума". Министърът отчете пред кабинета резултатите от проверката на 2330 хидротехнически съоръжения и съобщи решението на правителството за създаване на междуведомствена работна група по проблема. Установените пропуски са, че не се поддържат локални системи за оповестяване на населението в застрашените населени места, както и наличие на компрометирани стени и диги в неизправно състояние. Не е довършен и процесът с паспортизацията на обектите. Повечето от предписанията, дадени от междуведомствените комисии по време на проверките, не се изпълняват от концесионерите на някои от съоръженията, подчерта екоминистърът. Тя уточни, че става въпрос предимно за малки водоеми, които в повечето случаи са дадени под аренда и се стопанисват като рибарници.

"България няма позиция за санкции срещу Русия и ще изчака позицията на Европейския съюз, преди да реши дали ще подкрепи евентуални икономически санкции срещу Русия", заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев. "Това са теми, които в момента все още се обсъждат в ЕС. Ние към момента няма да избързваме, преди да приключи тази дискусия, преди да се вземе решение", обяви той. ГЕРБ поиска парламентът да осъди действията на Москва в Украйна, а правителството да преговаря за икономическа помощ от европейските страни, ако мерките на ЕС спрямо Русия засегнат и българските интереси. Според ГЕРБ агресивното поведение на Москва е недопустимо и нарушава международни споразумения, коментира "Дума". Според думите на депутата Джема Грозданова от ГЕРБ правителството няма ясна политическа позиция за случващото се на 500 км от границите на страната. По думите й българският парламент не можел да заяви национална позиция по кризата в Украйна.

Външният министър Кристиан Вигенин е бил в Украйна с мандат от премиера, уточнява "24 часа". "МВнР не е независима институция, а правителствено, посещението на министъра бе работно, за да се срещне с новите власти относно политиката им към малцинствата и в частност българското", разясни премиерът Пламен Орешарски в НС вчера по повод критиките към визитата на министър Вигенин в Украйна. "Срещите на един външен министър с определени представители ги легитимира като властимащи, без да има национална позиция по ставащото в Киев и без да е изяснено поведението на българските институции", обясни председателят на Комисията по отбраната Янко Янков.

Първите икономически последици от конфликта за Кримския полуостров са налице - обезценяване на рублата, трусове на фондовите пазари в Русия, поскъпване на стоки като пшеница и царевица, констатира "Труд". Негативният ефект от евентуално задълбочаване на кризата няма да подмине и българската икономика. Стокообменът с Русия за 2013 г. е бил близо 10,5 млрд. лв. Основната част от него се формира от вноса - 9,35 млрд. лв. Евентуални търговски ограничения от страна на ЕС ще се отразят на енергетиката, химическата промишленост и металургията. Българските фирми изнасят за Русия основно медикаменти, машини и части за тях, вина. Руснаците са фактор в туризма и на пазара на имоти у нас.

Най-способните студенти ще бъдат поощрявани с нов вид стипендии. Те ще се раздават за значими постижения в научноизследователската, спортната и художествената дейност, това реши кабинетът на заседанието си в сряда, информира "Новинар". Университетите ще получат близо 390 000 лв. за този вид стипендии. Стипендиите ще бъдат отпускани от специална комисия, определена със заповед на ректора. Поне половината от нейните членове ще бъдат студенти, посочени от Студентския съвет на съответното учебно заведение. Видът на документите, срокът за подаването им и критериите за получаване на стипендията ще се определят от университета и Студентския съвет. Постановлението влиза в сила на 1 септември тази година. Вестникът съобщава и за уникалното приложение за смартфон и таблет, което позволява на децата да рисуват като гении, създадено от българина Христо Стайков. 

Възпитаникът на математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна вече е известен зад океана благодарение на разработката си, която показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер - холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Продуктът се налага масово в американски училища, защото е полезен при рисуване, без това да се изискват познания за симетриите.

Европейската комисия одобри отпускането на поне 11 милиарда евро помощ за Украйна в краткосрочен и средносрочен план. 

"Повечето от мерките засягат периода до 2016 г.", уточни председателят на ЕК Жозе Барозу. Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си. "Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран", добави Барозу. Председателят на ЕК призова за мирно решение на настоящата криза, цитира позицията му "Монитор".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати