27 Април 2024 г. Събота

Колко може да струва ремонтът на 3 км булевард?

2014-03-05 17:01:19
След близо 15-годишно отлагане на 27 февруари във Варна започна ремонтът на един от най-тежко повредените участъци от пътната инфраструктура на града – бул. "3 март".

При откриването на обекта зам.-кметът на Варна Христо Иванов обяви, че рехабилитацията ще струва 9.8 млн. лв. Сумата той защити с "преработения проект за реновиране на булеварда от 2012 г." 
Тази стойност обаче се оказа с 2.1 млн. лв. по-малка от заложените 12 млн. лв. за същата дейност в тазгодишния бюджет на Варна. Разходът бе защитен от кмета Иван Портних с "последния готов проект,  с който общината разполага към момента".

Това странно разминаване събуди нови съмненията, че порочните практики при финансирането на пътните ремонти, наложени от бившия варненски кмет Кирил Йорданов, съвсем не са забравени.

Странно съвпадение

Още в началото на 2012 г. бившият варненски кмет Кирил Йорданов, издигнат и избран за четвъртия си мандат като кандидат на ГЕРБ, поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството (по това време - Лиляна Павлова) финансиране за ремонта на бул."3 март". Заявената тогава сума бе точно 12 млн. лв. - толкова, колкото сега отново са заложени в бюджета на Варна за тази дейност.

На 10 април 2012 г. Лиляна Павлова внезапно съобщи, че е оспорила поисканото финансиране като прекалено високо за предвидения пътен ремонт и поиска то да бъде намалено с 25%.
"Това е изключително сериозна сума, каза тогава Павлова. С толкова в момента рехабилитираме 20-25 км от второкласните пътища." След реакцията й стойността на ремонта беше редуцирана до около 9 млн. лв.

Сега, в началото на 2014 г., нито икономическото състояние на страната, нито растежът на местната икономика във Варна предполагат тенденция към нов бум в строителния сектор. По тази причина не е отбелязано и нарастване на цените на труда или материалите. Въпреки това администрацията на Иван Портних на свой ред отново поиска да ремонтира бул. "3 март" на стойност, определена от Павлова като нереалистична. Но този път през общинския бюджет - 5.5 млн. през 2014 г, а остатъкът през следващата.

Нито стотинка повече

След публикация на 12 февруари в "Дневник", че община Варна прави втори опит да похарчи 12 млн. лв. за по-малко от 3 км градски булевард, кметът реагира с коментар във "Фейсбук".

"Тези 12 милиона са от последния готов проект за "3 март", който има в общината към момента, написа той. При това във вариант предварителни разчети. Конкретната цена ще знаем при изготвяне на актуална проектосметна документация. Именно затова в бюджета са заложени 5 млн., а не 12 или 9. Определено няма да похарчим 12 млн. за нещо, ако то струва 5 или 7 (...)"

От този коментар в социалната мрежа стана ясно, че "последният готов проект за "3 март", с който сегашната общинска администрация във Варна разполага, е този за 12 млн. лв., наследен от Кирил Йорданов. Но при старта на ремонта в четвъртък зам.-кметът на града Христо Иванов цитира сума, нужна за покриване на ремонта, която на практика опровергава написаното от Портних. 

"Ремонтът се реализира по преработения проект за реновиране на булеварда от 2012 г., който предвижда цялото трасе да бъде обновено за 9.8 млн. лв.", каза Иванов, цитиран от общинския сайт live.varna.bg.

На въпроса на "Дневник", защо тогава в бюджета на града за т.г. са заложени 12 млн. ("по предварителен разчет" според Портних), при положение че общинската администрация е разполагала с "преработен проект"Да, наистина има разминаване. Стойността, посочена в бюджета, не е коректна, но новата е в минус, така че сега всичко е наред, нали?"

Според Христо Иванов сумата от 12 млн. лв. е била "индикативна". "Когато нещата влязоха в оперативно русло, преизчисленията формираха новата по-ниска сума", обясни заместникът на Иван Портних. Но така и не даде отговор на въпроса, защо при наличието на по-евтин проект за ремонта при изработването на общинския бюджет е бил използван по-скъпия?

Колкото поеме

Изпълнител на започналия в четвъртък ремонт на бул. "3 март" във Варна ще е дружество по Закона за задълженията и договорите "Варнастрой 2012". То е регистрирано на 3 август 2012 г.  от "Трансстрой – Варна" и силистренското "Пътстроймонтаж".

През май м.г. "Варнастрой 2012" бе сред компаниите, които преасфалтираха входния булевард на града "Владислав Варненчик". За тази цел, преди да подаде оставка на 20 февруари м.г., правителството на Бойко Борисов бе отпуснало 5 млн. лв., а в информацията, съпътстваща финансирането, нееднократно бе напомняно, че това е станало "по личното настояване" на Иван Портних. По това време той вече бе областен координатор на ГЕРБ във Варна, общински съветник от партията и председател на комисията "Финанси и бюджет".

Ремонтът на бул. "Владислав Варненчик" бе съпътстван от серия скандали, свързани с финансирането и качеството на свършената работа. Най-сериозният от тях беше предизвикан от проверка, показала, че сумата от 5 млн. е била отпусната от правителството "на око" и без финансова обосновка за реалната стойност на рехабилитацията. По-късно това беше потвърдено както от правителствената информационна служба, така и от Стоян Димитров, тогава директор на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" в община Варна.

Сега разнобоят в информацията за това защо в разходната част на варненския бюджет са записани 12 млн. лв. за ремонта на 3 км от бул. "3 март" при наличието на проект за същата дейност на стойност 9.8 млн. лв. отново хвърля сенки на съмнение. Схемата с финансирането "на око" от години е проблем на Варна. Резултатът от прилагането й е видим на всяка крачка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати