25 Април 2024 г. Четвъртък

България признава за легитимна властта в Украйна

2014-03-05 16:32:35

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е имал само една мисия при вчерашното си посещение в размирна Украйна, а именно да разговаря с новите украински власти за политиката им към малцинствата и най-вече към българите там.

Това уверение даде пред журналисти в парламента премиерът Пламен Орешарски, който изтъкна, че външно министерство не е независима институция и всяко действие на Вигенин е съгласувано с кабинета.

Орешарски обаче няма навик да съгласува оперативните си действия с управляващите партии и затова не се е допитал до БСП и ДПС за заминаването на външния ни министър в Украйна.

"Не виждам нищо лошо правителството да бъде загрижено за съдбата на едно от най-големите малцинства извън страната ни", обясни министър-председателят.

Той все пак не отговори на въпросите дали България би подкрепила евентуален въоръжен конфликт между Русия и Украйна, но изрази надежда, че няма да има нито намеса на Русия, нито на която и да е друга страна в съседна Украйна.

"Важно е за нас Украйна да намери своя път към по-спокойна обстановка", отсече Пламен Орешарски и призова украинските власти да търсят консенсус.

"Някога поставяли ли сме си под въпрос избора на правителство от легитимен парламент?", попита премиерът в отговор на въпрос дали нашата страна признава сегашните власти в Украйна за легитимни.

"Никога не сме изразявали съмнения", категоричен е Орешарски.

По отношение на зависимостите на държавата ни, министър-председателят призна, че България е зависима от Русия единствено от доставката на горива и природен газ и една от целите на кабинета "Орешарски" е да ускори изграждането на интерконекторни връзки с други страни.

Пламен Орешарски остави без коментар и ясен отговор темата за великденски надбавки за българските пенсионери.

От думите на премиера стана ясно обаче, че той вече преговаря с президента Росен Плевнелиев за назначаване на нов шеф на Националната служба за охрана, след като досегашният й председател ген. Тодор Коджейков напусна поста си по лични причини.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати