26 Април 2024 г. Петък

Електронизираме 700 услуги, смъкваме броя на чиновниците

2014-03-05 13:37:04

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева се надява кризата в Украйна и напрежението с Русия да не повлияят на летния туристически сезон в страната ни. Традиционно рускоговорящите туристи, част от които имат и собствен имот у нас, са най-много и генерират сериозна част от приходите от морски туризъм.

„Надяваме се на бързо разрешаване на създадените проблеми. Голяма част от летните почивки са предварително заявени и се надяваме да няма сериозен ефект, но всичко зависи от това как ще се развие кризата“, коментира Бобева.

Днес кабинетът е взел решение Комисията по борсите и тържищата да се влее в Министерството на икономиката и енергетиката. Бобева определи това като консолидация на администрацията и изтъкна, че тя ще се осъществява след внимателен преглед на функциите.

Следващата седмица ще бъде представена Стратегията за електронно управление. Кабинетът има намерение да електронизира около 700 услуги. Вероятно това ще доведе до намаляване на броя на чиновниците, допусна Бобева.

Много често обаче ние електронизираме, а пък персоналът се увеличава, така е било досега, заяви Бобева, попитана все пак с колко души се очаква да са по-малко служителите в администрацията.

Тя изтъкна, че често хората предпочитат „стария“ начин и не се възползват от новите технологии, а „гражданинът е най-важен“.

Министерският съвет прие днес Стратегия за развитието на държавната администрация 2014-2020 година. След около 10 дни ще бъде предложен планът за действие за тази година.

По думите й стратегията прави доста критичен анализ и се идентифицират основните слабости пред развитието на администрацията. Основна цел на стратегията е обръщането на администрацията към това, което искат гражданите.

Задължителното въвеждане на оценка за въздействието на нормативните актове е било от основните искания на бизнеса, а и на гражданското общество.

Предстои цялостна оценка и анализ на функционалността на контролните органи, на тяхната независимост и по-добро подреждане на функциите им, съобщи още Бобева.

В стратегията е заложено намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и ограничаване на корупционните практики.

Необходимостта от стратегии се обуславя от планирането на европейските средства и от друга страна, има дългосрочни проблеми, които трябва да се решават не на парче и не инцидентно, заяви Бобева. Според нея въпросът е те да бъдат ясно дефинирани и кратки. От около 20 стратегии, изготвени от кабинета, 15 вече имат планове за действие, изтъкна Бобева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати