29 Март 2024 г. Петък

Засилваме контрола по границата заради кризата в Украйна

2014-03-05 13:35:43

България засилва мерките за граничен контрол във връзка с кризата в Украйна. Вицепремиерът Цветлин Йовчев изтъкна, че към момента службите в Украйна не работят достатъчно ефективно и това създава възможности за достъп на организирани престъпни групи и лица с престъпни намерения до оръжия и боеприпаси.

Ще създадем готовност да посрещнем и да минимизираме рисковете, които произтичат от кризата в Украйна, заяви Йовчев, който посочи, че тази криза е изключително сериозна и много тежка.

МВР шефът каза още, че не сме в състояние да повлияем на причините, които я пораждат, както и на факторите, които влияят за нейното развитие.

Той напомни, че национален щаб ще извършва непрекъснато наблюдение на случващото се в ключовите региони, за да бъде локализирано възникването на нова заплаха или промяна на обстановката. Вероятно утре ще се проведе първото заседание на щаба.

Оценяват се запасите от природен газ, от нефт и възможностите за реакция при краткосрочно спиране на доставките им от Русия през Украйна.

Започваме разработване на национален план за реагиране, ако наистина имаме засилен миграционен натиск или бежанска вълна. Към момента този риск не е голям, но при евентуално възникване на въоръжен конфликт или ако продължи ескалацията на обстановката, която да доведе до възникване на ксенофобски настроения, такава заплаха може да стане реална, уточни Йовчев.

Планиран е преглед и актуализация на мерките и на готовността за действие, ако се получи радиационна опасност. Към момента такава вероятност е малка, посочи МВР шефът, но уточни, че и в тази посока трябва да имаме готовност при ескалация на напрежението. Ще бъде направен преглед на плановете за извозване на отработено ядрено гориво.

Той акцентира и на провеждането на активна външна политика. „Мисля, че министър Вигенин вече има първите резултати в тази посока и гаранции за българския език в Украйна“, каза Йовчев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати