26 Април 2024 г. Петък

Социолози: Източна Украйна и Русия винят Запада за протестите

2014-03-05 08:34:50
Протестите в центъра на Киев са дело на Запада, който е използвал крайни украински националисти, за да притегли Украйна в орбитата на своите политически интереси.

Хората излязоха най-вече заради недоволство от режима на президента Виктор Янукович и от побоя над мирни демонстранти от частите за борба с безредици "Беркут".

Тези две много различни гледни точки към драматичните събития в бившата съветска република се споделят не просто от жителите на Русия и Украйна, а разделят на две източната и западната части на Украйна.

Това сочат резултатите от съвместно проучване на руския "Левада-център" и Киевския международен институт по социология, цитирано от московския в."Комерсант".

Оказва се, че етническият произход на анкетираните и най-вероятно фактът, че получават информацията си от различни места - украинците от свои и европейски медии, а руснаците от тотално доминираните от държавата медии на Русия - е много силен фактор в оценката на случилото се през януари и февруари.

Най-голямата група (43%) анкетирани граждани на Русия винят Запада и националистите (31%) за провокиране на протестите, докато 40% от жителите на Украйна подкрепят опозицията и 43% обвиняват бившия президент, на когото симпатизират 23%.  В Западна Украйна обаче  68% хвърлят вината върху "корумпираното управление на Янукович".

Средно 27% от жителите на Украйна свързват протеста със "стремежа на опозицията да направи Украйна цивилизована като другите европейски държави". Всеки четвърти (26%) недоволства от насилието, приложено от "Беркут" срещу студенти и мирни протестиращи и също толкова (25%) смятат, че протестът е тръгнал заради "чувството на гражданско достойнство и неприемане на произвола на властите".

Източна и Югоизточна Украйна обаче отново се различават силно от останалата част от страната. В района на Донецк, Луганск и Харков, населени предимно с етнически руснаци,, 57% обвиняват за протеста стремежите на Запада. В южните Днепропетровска, Запорожка, Николаевска, Херсонска, Одеска области и Крим това мнение споделят 44%.

Украинци и руснаци еднакво хвърлят вината върху Янукович и обкръжението му (съответно 49% и 44%) за ескалиране на конфликта, докато по около една трета смятат, че е виновна опозицията. Около 36% от руските граждани мислят, че за неразбирателството между тях е виновна политиката на Запада, докато сред украинците средно това мнение приемат 18%.

Но и по този въпрос ярко изпъкват различията в двете части на Украйна - на запад 80% говорят за водеща вина на Янукович, докато на изток и югоизток критикуват опозицията 43% и 68%.

Почти две трети (63%) от руснаците не харесват нито Янукович, нито опозицията, само 14% подкрепят сваления президент и едва 9% - опозицията. В Украйна 40% подкрепят опозицията, 23% - администрацията на Янукович, а една трета (32%) са неутрални.

Симпатиите и тук се разминават в отделните части на Украйна. На запад за опозицията се обявяват 80%, в централните области - 51%, а на юг - 20%. На изток Янукович е подкрепян от 52%, а на юг - 32%, като в южните области неутрални са 42%.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати