25 Април 2024 г. Четвъртък

България се страхува от радиация при конфликт в Украйна

2014-03-05 08:26:48
Усложнената ситуация в Украйна и днес продължава да бъде тема номер едно в печата. Речта на Владимир Путин не разубеди Америка в намерението й да наложи санкции на Москва и да я изолира в международната общност. Руският президент заяви, че няма намерение да воюва с народа на Украйна и да присъединява Крим, отразява на първа страница "Преса". Президентът Барак Обама проведе над двучасово заседание със съветниците си по национална сигурност, за да решат как да накажат Русия и да я изолират заради военната намеса в Украйна. В Киев държавният секретар Джон Кери обеща на украинците солидарността и помощта на САЩ.

България се страхува от радиация от Украйна. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността, свикан от премиера Пламен Орешарски, акцентира на първа страница "Труд". При евентуален военен конфликт са възможни диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна. Затова създаденият национален щаб към Министерския съвет ще прегледа всички планове за защита на населението от радиационна опасност.

Нова бежанска вълна може да връхлети България, ако възникне въоръжен конфликт между Русия и Украйна, алармира още на първа страница "Стандарт"Ситуацията вече малко се поуспокои. Оптимист съм, защото не вярвам, че християнските народи и братски държави могат да воюват едни срещу други. Това е нонсенс и абсурд. Смятам, че здравият разум ще възтържествува.

"За да се направи прогноза за бъдещето на Украйна, е необходимо да се каже как започна всичко, категорична е 
журналистката Елена Йончева. Пред "Монитор"Протестите през ноември в Киев бяха изпълнени с призиви "Украйна в Европейския съюз". Тези антиправителствени и антикорупционни демонстрации обаче прераснаха в движение, в което вече водещо място заеха националистическите групировки, полувоенни формирования с ясно изградена йерархия. Стигна се дотам, че и двете страни в конфликта през януари използваха оръжие. Но когато една власт се окаже безпомощна да се справи с една подобна ситуация и издава заповеди да се стреля, тя си отива. Големият въпрос е защо не беше спазено подписаното споразумение от 21 февруари между предишната опозиция и власт, подкрепено от подписите на трима европейски висши дипломати - на Полша, Германия и Франция. То гарантираше провеждане на нови избори, създаване на коалиционно правителство, което да представлява интересите на цялата страна. Преминаване към парламентарна форма на управление. Янукович нямаше да бъде избран при едни нови парламентарните избори, в това бяха единодушни всички социолози. Всъщност това споразумение не само не се спази, но за него дори не се говори. Нарушеното споразумение доведе до тази криза, която ще се отрази и на България, на цяла Европа."

Според темата на "Стандарт" ако газовата криза от януари 2009 г. се повтори, абонатите на топлофикациите у нас ще имат парно поне за първите 5 дни. За толкова време предприятията са длъжни да поддържат запаси от мазут, според нормативната уредба. Позовавайки се на данни на "Булгартрансгаз" "Преса"Чирен".

Парламентът отхвърли частичното вето на президента върху новия Изборен кодекс. "За" гласуваха 138 народни представители от БСП, ДПС, "Атака" и трима независими, против бяха 80, нямаше въздържали се. Росен Плевнелиев не дойде в парламента, за да обясни мотивите си, пише на първа страница "Дума".

Под заглавие "Кой губи от войната между президента и управляващите" "Труд"спринтьор" за един мандат в политиката. Докато БСП и ДПС са "маратонци". Играта срещу държавния глава надали ще им донесе позитиви."

Въпреки клетвите на енергийния министър Драгомир Стойнев, че няма да допусне увеличение на тока, поскъпването на електроенергията става все по-неизбежно, коментира "Сега". Вчера Националната електрическа компания поиска рязко повишение на цената, по която доставя ток на електроразпределителните предприятия - с безпрецедентните 150 процента. Тя предлага енергийният регулатор ДКЕВР да одобри скок на цената на услугата "обществена доставка" от 1.32 лв. за мегаватчас сега на 3.31 лв. от 1 юли.

Анализът на "24 часа" акцентира върху връзката между климата и икономиката. Авторът на статията Иван Тодоров подчертава, че има спад с 20-30 процента на туристите от Румъния, Гърция, Сърбия и България. Независимо от топлата зима обаче няма опасност за реколтата като цяло, няма опасност и от воден режим. А безспорен положителен ефект от времето са по-малкото разходи за отопление. Сметките за ток за януари са с 20 процента по-ниски в сравнение със сметките за януари 2013 г. 

През първия месец на 2014 г. в сегмента на редовните пътнически полети на летище София е отчетен ръст от 8 процента в сравнение със същия период на миналата година, отчита в интервю за "Дума" изпълнителният директор на столичния аеропорт Христо Щерионов. Общият брой на пътуващите по международни линии е с близо 17 500 повече спрямо януари 2013 г. Обемът на обработените товарни и пощенски пратки на летище София през януари 2014 г. е с 4,5 на сто по-малко отколкото през януари 2013 г. "Прогнозата на летището е, че до края на годината ще бъде обработено по-малко количество товари спрямо 2013 г. Тези очаквания се базират на факта, че икономическата криза се отразява конкретно на дейността на карго превозвачите", подчертава Щерионов.

С над 60 000 по-малко осигурени от планираните за 2013 г. отчита Националният осигурителен институт, макар че спрямо 2012 г. те са се увеличили с около 51 000 души, отбелязва "Сега". Държавните чиновници, съдиите и прокурорите са с най-висок ръст на осигурителния си доход. Докато в частниябизнес ценят повече труда на младите, в държавната администрация опитът все още има по-голямо значение и доходът на по-възрастните служители е по-висок.

"Българинът консумира три пъти и половина повече от необходимо количество сол. Всичко това е предпоставка за 
развитие на затлъстяване и сърдечносъдови заболявания, на диабет тип 2, оттам идват хипертонията и инфарктът, алармира от страниците на "Телеграф" диетологът доцент Светослав Ханджиев. По думите му препоръчителната дневна доза е от 4 до 6 грама, а българинът консумира средно от 18 до 20 грама.

В отговор на въпрос за "Новинар"По време на постите всеки трябва да пости убедено, че е необходимо да го прави. Постите имат много плюсове, но и много минуси. Искам да изтъкна, че те не се препоръчват за бременни жени, за кърмачки, за някои страдащи от хронични заболявания, защото все пак при тях организмът се лишава от някои хранителни елементи, които са полезни. Постите не се препоръчват и за малките деца. Нищо лошо няма в болшинството от случаите това да се прави за 2-3 седмици, но според мен няма нужда те да продължават 7 седмици."
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати