20 Април 2024 г. Събота

Борисов: През януари ще усетите реформата в здравната система

2010-09-01 20:41:52

Българите ще усетят ефекта от здравната реформа на 1 януари, а до дни службите ще осветлят схемите, по които са били източвани болниците. Това обеща в началото на новия политически сезон премиерът Бойко Борисов в ефира на бТВ. Темата за кризата в болниците е номер едно за кабинета в момента, отчете Борисов. Премиерът не приема обаче, че има опасност на много пациенти да бъде отказано лечение заради свитите бюджети на болниците.

„Първо, до този момент не само че няма отказ, а ние лекуваме повече хора, отколкото във всички предишни години. Аз разговарях с доста от шефовете на големите болници и виждате, че те си мъчат”, каза Борисов, предаде Фокус.

Премиерът анонсира, че до 10 дни службите ще са готови с разследване как ставало източването на парите за здраве

"Това, което работим с колегите, е да докажем как капка по капка вир става. Ще покажем някои такива случаи. Те са фрапантни, но ние нямаме възможност всички операции или всички прегледи да ги проверим сега дали са проведени. Ще покажем как, примерно, операция на едно нещо се пише в документите като операция на апандисит, да речем, зад а могат да се вземат пари. От 1 януари, когато стартираме и електронната карта, когато стартираме и здравната карта, мисля, че ще се дисциплинират и болниците и в същото време най-вече пациентите ще разберат разликата", заяви премиерът.

Борисов информира още, че ще помоли здравния министър да преразгледа отстраняването от поста на шефа на спешното отделение на ИСУЛ Владимир Атанасов. Преди дни той беше наказан за това, че нарече служителите на здравното министерство „олигофрени”. 

"Не би трябвало за подобно изказване. Аз не бих се засегнал, а бих го извикал и бих му обяснил всичко, което правим по здравето и в здравеопазването. И съм убеден, че подобен специалист щеше да се изкаже след това по друг начин", каза още министър-председателят.

Премиерът обясни отсъствието си от първото парламентарно заседание днес. 


"Просто за мен не е нов сезонът. Ние не сме спрели да работим и през август, и през юли, за да го имаме за нов политически сезон. Аз разбрах, че са се върнали някои от политическите лидери от отпуска. Бързаха вчера да се изкажат по дадена тема, само и само да ги забележат, че са се върнали. И само им напомням да четат малко и това, което излиза в медиите или което върви по сайтовете. Като се започне от доклада на ЕК, едно уникално писмо, което Световната банка изпрати до ЕК за това по какъв начин колко добре работи правителството на България”, посочи премиерът.

Борисов се съгласи, че есента ще бъде решаваща за икономическия му екип, но нарече нагли предсказанията на Иван Костов и лидера на БСП Сергей Станишев. 

"Бил казал, че сме „мрънкащо правителство”. Явно пак са му казали да се прави на мъж, защото толкова много проблеми решихме само сега и им напомням, че на тях им спряха всички фондове, докато за нас казват, че трябва да ни се помогне да усвоим максимум повече”, посочи Борисов.

С цел повече приходи били и разместванията на ръководни кадри в митниците преди дни. „И всички доклади на службите, които са дошли при мен, заедно със Симеон Дянков сме ги обсъдили, и сме преценили, че тези промени трябва незабавно да станат”, каза министър-председателят. Борисов не пожела да уточни какво точно са нарушили шефовете, но отрече тяхната смяна им да има общо с алкохолния бизнес. Преди дни той прие шефове от бранша като знак, че те вече си плащат всички акцизи. Премиерът обеща до 10-15 дни нови операции на полицията. „След магистралните грабежи, след отвличанията, след тази група, извършила толкова убийства и планирала други, мисля, че си заслужават парите, които даваме на МВР”, каза още премиерът.


източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати