24 Април 2024 г. Сряда

Обама: Изявлението на Путин не заблуждава никого!

2014-03-05 08:22:41

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че изявленията на руския му колега Владимир Путин за Крим не заблуждават никого и предупреди, че с намесата си в Крим Москва ще види влиянието си в региона да отслабне, предадоха световните агенции.

По-рано Путин заяви, че изпращането на руски войски в Крим има за цел да защити руски граждани, но според Обама тези действия са нарушение на международното право. "Президентът Путин изглежда има различни адвокати, които правят различни тълкувания на действията му. Обаче не мисля, че това заблуждава някого", каза Обама.

"Международната общност осъди извършеното от Русия нарушение на териториалната цялост и суверенитет на Украйна. Ние осъдихме намесата им в Крим и призоваваме за деескалация на ситуацията и незабавното изпращане на международни наблюдатели", добави Обама.

"Всички признават, че дори и Русия да има легитимни интереси в ставащото в съседна страна, това не й дава право да прибягва до употреба на сила за упражняване на влиянието си в тази страна", каза Обама. Той отхвърли идеята, че дислоцирането на руски войски в Украйна е било "стратегически хитър ход".

 

"Според мен това не беше проява на сила, а по-скоро знак за факта, че близките до Русия страни са обезпокоени и имат подозрения за подобни намеси. Има опасност това да отдалечи още повече много страни от Русия", предупреди Обама.

Русия все още има възможността да работи с международната общност за стабилизиране на ситуацията в Украйна, отбеляза той. Има възможност Украйна да е приятел и на Запада, и на Русия,посочи Обама.

Джон Кери обвини Русия, че търси претекст да нахлуе в Украйна. Държавният секретар на САЩ я предупреди, че рискува да бъде в изолация, ако упорства в тази своя политика. В изказване в Киев Кери осъди "проявата на агресия" на Русия срещу Украйна, като същевременно увери, че не търси конфронтация с Москва.

Кери потвърди ангажираността на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Отговорът на Русия не закъсня. Тя заплаши, че ще отвърне, ако САЩ й наложат санкции заради Украйна, предаде Ройтерс.

"Ще се наложи да отвърнем", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. ", каза Лукашевич.

"Москва нееднократно е обяснявала на Вашингтон, че обявяване на едностранни санкции срещу Русия не се вписва в цивилизованите междудържавни отношения", допълни Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Но явно няма ефект. Тогава ще се наложи да отвърнем и не задължително съразмерно", заплаши руският говорител.

Стана ясно и, че в Русия е извършено успешно изпитание с междуконтинентална балистична ракета "Топол". Учебната бойна част на ракетата е поразила със зададената точност условна мишена на полигона Сари Шаган в Казахстан.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати