23 Април 2024 г. Вторник

Закриваме ферми, ако намерим хормони в пилетата!

2014-03-04 14:30:25

Министърът на земеделието Димитър Греков ще разпореди пълна проверка още днес за това дали има трансмазнини и хормони в пилешкото месо.

До края на седмицата министерството ще излезе с конкретни данни след проверката. Тя ще обхване всички птицеферми на територията на страната и всички звена от производството до търговската мрежа.

"Може да се стигне и до закриване на ферми, ако бъдат установени такива нарушения. Пилетата ще бъдат унищожени, за производителите ще има парични глоби”, отсече Греков. Той е категоричен, че досега не е засичана подобна практика на българските фермери у нас. Според него е важно да се открие откъде е тръгнал проблемът, като Греков е убеден, че не е от български производител.

Той предположи, че третирането на пилетата вероятно се прави с цел бърз растеж, без да е преценена зависимостта между растежа и вредата, която се нанася.

Както Dnes.bg вече писа, миналата седмица в медиите се заговори за 9-годишно дете, което навлязло преждевременно в пубертета. Според майката причината е консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони. По нейни думи медиците установили, че детето има увеличение на женския полов хормон естрадиол 10 пъти над нормата и стигнали до заключение, че хормонът се е завишил в пъти поради външни фактори - в следствие на храненето. От Българската агенция по безопасност на храните излязоха с позиция, че по въпроса се спекулира. От агенцията бяха  категорични, че българските птици никога не са третирани и няма да бъдат третирани с хормони.

 

Днес земеделският министър обяви още, че земеделското министерство отделно ще направи проверка и за яйцата. През последната година тяхното производство скочи с до 15 на сто и ние вече имаме достатъчно ферми на европейско ниво, които по нищо не отстъпват на тези от Европа, коментира Греков.

Във връзка с това той отбеляза, че има достатъчно яйца и не трябва да се налага повишаване на цената им за Великден, а тя трябва да остане такава, каквато е в момента. Една голяма част от яйцата се изнасят, най-вече за Кипър и Гърция, но остават достатъчно, за да задоволим вътрешния пазар, увери Димитър Греков.

Земеделският министър е в Пловдив, където откри Международната изложба „Агра” 2014, считана за едно от най-големите икономически събития на Югоизточна Европа в момента. На него за показани около 70 новости от европейски мащаб. В приветствието си към производители и изложители Греков изтъкна, че за новия програмен период за земеделието за отредени 15 млн. евро европейски средства.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати