19 Април 2024 г. Петък

Депутатите отхвърлиха ветото за Изборния кодекс

2014-03-04 12:47:30

Депутатите от временната комисия за изготвяне на нов Изборен кодекс отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев. 

В петък той върна за повторно обсъждане преференцията, машинното гласуване, процедурата на избор на ЦИК и методиката за разпределяне на мандатите от парламентарни избори в Изборния кодекс.

За да бъде преодоляно ветото, за повторното приемане на текстовете в пленарна зала трябва да гласуват поне 121 депутати, с които БСП, ДПС и "Атака" разполагат. 

Заради това още в началото на заседанието на комисията заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева  коментира, че работата й е предопределена, защото мнозинството е заявило предварително, че ще отхвърли ветото.

Съпартиецът й Красимир Ципов нападна мнозинството, че  вече се знае кои ще бъдат фирмите, които ще правят софтуера за гласуването. 

„През последните 8 месеца чувахме заявки от управляващото мнозинство колко бързо и коректно ще бъде приет новият Изборен кодекс, за кого обаче? С този избор на ЦИК, ръководството на ЦИК ще има мнозинство от управляващите БСП и ДПС, подкрепяни от „Атака”, каза Ципов. 

Очаквано от ДПС и БСП обявиха, че ще приемат повторно оспорените от държавния глава текстове. 

„Парламентарната група на ДПС няма да подкрепи ветото на президента. Ще търсим възможност да сезираме Конституционния съд за текстовете, които считаме, че наистина нарушават правата на българските граждани", обяви депутатът от движението Янко Янков. 

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП), която оглавява временната комисия, отново защити новия Изборен кодекс. 

Тя припомни, че за пръв път се залагат изискванията за професионален опит на членовете на ЦИК. 

„Те не са никак малки, има изискване за 7 години професионален стаж за членовете на ЦИК и 10 години професионален стаж за председателя на ЦИК, като изискването е той да бъде юрист. Не е определящ видът на висшето образование на членовете на ЦИК. Съвсем обосновано представителите на нашата ПГ отхвърлят ветото в тази част”, каза Манолова.

Тя призна, че според нея президентът е можел да каже и добра дума за мажоритарния елемент в Изборния кодекс. 

„Това е първият парламент, който приема преференция за изборите с толкова нисък праг – 5% за евровота”. Постепенно хората ще свикнат да гласуват по преференциален начин. Ако всички гласуват с преференции, няма да има никакъв бонус за водача на листата“, мотивира се социалистката.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати