16 Април 2024 г. Вторник

Руският газ под въпрос, Опасност: Нова схема за измами с агросубсидии от ЕС

2014-03-04 10:12:17

24 часа

Следят заможни до хипермаркети, опразват им колите

Десетки крадци масово започнаха да проследяват бизнесмени и богаташи край хипермаркети, молове и магазини из София и да обират вещи и пари от джипове и лъскави автомобили, докато собствениците им пазаруват или се разхождат.

Поне по 20 заможни столичани и чужденци олекват всяка седмица с между 100 и 1000 лева, обират им и техника, документи и дори дрехи. Във всяко от десетте районни управления на столичната полиция има десетки сигнали месечно, а много потърпевши дори не се оплакват в полицията.

 

24 часа

Вдигат стажа за пенсия на учителките

Стажът за пенсия на учителките трябва да бъде изравнен с този на мъжете учители. Тази препоръка е направила комисията за защита от дискриминация до Министерския съвет. Поводът е жалба на мъж преподавател, който се чувства дискриминиран, че учителките се пенсионират с 5 години по-малък стаж в професията от мъжете учители.

Различният стаж е дискриминация и той трябва да бъде изравнен за двата пола, гласи решението на комисията.

 

Труд

Реален риск големите фермери да накъсат стопанствата си на множество дребни крие стартиращото от днес кандидатстване за 1,2 млрд. лв. субсидии за ниви от ЕС. За това алармираха земеделци пред "Труд".

Заявления ще се подават до 15 май. Закъснелите също ще могат да кандидатстват до 9 юни, но за всеки ден между 15 май и 9 юни субсидията им ще се реже с по 1%.

Тревогата за раздробяване на стопанствата се крие във въвеждането за първи път през т.г. на "преразпределително плащане". То предвижда за първите 300 дка фермерите да получават по-високи субсидии - до 45 лева за декар.

 

Труд

Букурещ бави преговорите за 7-и блок в "Козлодуй"

Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на бъдещия седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е основна причина да не се бърза в преговорите с американците за изграждането му.

Това стана ясно в петък от думите на изп. директор на централата Иван Генов, който представи годишните резултати на дружеството. Процеса по изготвяне и приемане на екооценката беше възложен на българо-испанския консорциум "Дикон - Аксиона" и по план трябваше да приключи в края на миналата година.

 

Стандарт

Руският газ под въпрос

България може да закъса с газа заради кризата в Украйна. Това предупреди вицепремиерът Цветлин Йовчев, който видя заплаха за сигурността на България в засилващото се напрежение между Киев и Москва. Изявлението му в Брюксел дойде часове след като "Газпром" предупреди, че са възможни прекъсвания на доставките на синьо гориво за Европа. По този повод икономическият министър Драгомир Стойнев свиква днес енергийните шефове и експерти на спешно заседание.

Той е поискал точни данни за газовите ни ресурси. Ако синьото гориво от Русия секне, запасите от 200 млн. кубически метра в хранилището "Чирен" ще стигнат за 1,5-2 месеца. Може да разчитаме и на добива от находище "Галата", което обезпечава 10% от потреблението у нас. Третият вариант е да купуваме газ от Гърция.

 

Стандарт

Европа ни взема сервитьорите

Гладът за персонал по морските ни курорти това лято ще е по-голям отвсякога. Немалка част от работната ръка, на която доскоро хотелиерите ни разчитаха, заминава за чужбина. След пълното отваряне на трудовите пазари в страните от ЕС от 1 януари вече няма пречки да си намериш сезонна работа в туризма, където заплатите дори и за нискоквалифицирана работа са в пъти по-високи от нашите. Това е и причината набирането на работници за летния сезон тази година да започне още от януари. "За първи път толкова рано хотелиерите започват да търсят персонал", заяви за "Стандарт" председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за Североизточна България Димитър Димитров. Според него проблем ще има не само с набирането на кадри с опит, но и с намирането на хора за най-ниските позиции като камериерки, миячки и чистачи. "Голяма част от хората, които от години работеха например в Албена точно на такива позиции, заминават за Германия и Великобритания", обясни Димитров.

 

Монитор

Плевнелиев с план срещу Изборния кодекс

 

Президентът Росен Плевнелиев последователно се опитва да пречи на влизането в сила на Изборния кодекс. Това обяви зам.-председателят на НС и шеф на парламентарната комисия, която изработи новите изборни правила, Мая Манолова. Думите й дойдоха по повод ветото, което наложи Плевнелиев заради професионалните изисквания на членовете на ЦИК, преференциалния вот и машинното гласуване.

 

Сега

България губи милиони долари помощ от САЩ заради евродиректива

Европейската комисия е поискала от България да излезе от споразумението със САЩ за икономическа, техническа и друга помощ заради противоречие с евродирективите. Един от основните аргументи на комисията е, че то нарушава принципите на конкуренция, защото върху безвъзмездно предоставяните суми не се плаща ДДС. Прекратяването на договора обаче поставя под въпрос милиони долари, които всяка година страната ни получава от САЩ. Само от 1990 до 2007 г. България е получила 600 милиона долара. Основен получател на американската помощ - 99.14%, е военното министерство.

 

Дума

Ветото на президента върху новия Изборен кодекс ще бъде отхвърлено

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от новия Изборен кодекс ще бъде отхвърлено, коментира зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред журналисти в Кюстендил вчера. Законът не е съвършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота, категорична е тя. "Ангажиментът ни, който поехме пред българските граждани, е честни избори и те се постигат с новия кодекс. Както сме казали, евроизборите ще се проведат по новите изборни правила, защото такова е очакването на хората", поясни Манолова. Според нея мотивите за ветото на президента са несъстоятелни и очакванията са, че всеки един от тях днес ще бъде опроверган.

Държавният глава е последователен в намерението си да пречи на влизането в сила на новите изборни правила, подчерта зам.-председателят на парламента, под чието ръководство беше Временната комисия за изготвянето на новия закон. Манолова изрази надежда, че при структурирането на Централната избирателна комисия, където държавният глава има своите отговорности, той "ще се движи конструктивно и в съответствие със зададените срокове в кодекса, за да може нормално и достатъчно рано да стане възможно избирането на новата ЦИК".

 

Капитал дейли

АЕЦ "Козлодуй" на прага на инвестиционна програма за 1.5 млрд. евро

До няколко месеца АЕЦ "Козлодуй" ще се впусне в две огромни програми - първата за увеличаване на мощността и удължаване на живота на 5-и и 6-и реактор на централата, а втората за строеж на изцяло нов ядрен блок. Очаква се първите поръчки за струващата приблизително 400 млн. евро ремонтна програма да започнат след няколко месеца.

От централата смятат да изпълнят програмата си за модернизация със собствени средства.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати