25 Април 2024 г. Четвъртък

1,4 млн. българи пътуват над 50 км за болница

2014-03-04 09:58:32
Близо 1,4 млн. българи пътуват над 50 км., а някои от тях и повече от 70, ако здравето им налага да отидат в областна болница. Това става ясно от документи на Националното сдружение  на общините, съобщава "Труд". 

Само през миналата година организацията е изготвила три списъка, в които посочва кои лечебни заведения обслужват хора от отдалечени и труднодостъпни райони и ги е предложила на Министерството на здравеопазването за допълнително финансиране, отчита изданието.

Топлата зима събуди пролетните алергии. Голяма част от дърветата вече цъфтят и отделят във въздуха т.нар. полени, които предизвикват сълзене на очите, хрема, кихане, леко повишение на температурата и обща отпадналост, обяснява пред "Телеграф" академик Богдан Петрунов, специалист в областта на имунологията и алергологията.

С добро изпълнение на бюджета е стартирала 2014 г., пише "Труд", позовавайки се на месечната статистика на Министерството на финансите. Това се отнася за изпълнението на приходите, нивата на дефицита и фискалния резерв за януари.

В края на януари фискалният резерв стига рекордните 6.6 млрд. лв., уточнява "Сега". Рекордът обаче не се дължи на повишени приходи или намалени разходи, а на факта, че за първи път като съставна част на резерва се включват сумите, които Европейската комисия трябва да възстанови в бюджета по платени авансово европрограми. Към края на януари България чака от Брюксел близо 2.26 милиарда лева за финансиране на оперативните програми и на общата селскостопанска политика. 

Има риск от измами с европарите за ниви, алармира под глава "Труд". Опасност е големите фермери да накъсат стопанствата си на множество дребни, защото за парцели до 300 дка субсидията е по-голяма. Проблемът бил, че в непубликуваната наредба, по която ще се раздават евросубсидиите, няма механизми за контрол. Аграрният министър Димитър Греков е категоричен, че няма да има време за измами.

Под заглавие "Фактите развенчават мита за трудолюбието на българите" "Сега" 2007-2008 г., а коефициентът на безработицата е над два пъти по-висок, при положение че икономическият растеж вече компенсира спада от кризата. Разбира се, виновна е демографията - просто трудоспособното население намалява. Данните от последното тримесечие на 2013 г. илюстрират ярко сериозните структурни проблеми на пазара на труда и образователната система."

Камикадзето от атентата в Сарафово е бил ливанец. Това са разкрили властите в Израел преди около 4 месеца, анонсира във водещата си новина "Телеграф". Разследването е показало, че човекът сложил бомбата в автобуса, е родом от Южен Ливан. С това разкритие реално се решава най-голямата загадка в разнищването на бомбения атентат у нас на 18 юли 2012 г.

Десетки крадци масово започнаха да проследяват бизнесмени и богаташи край хипермаркети, молове и магазини из София и да обират автомобилите им, докато пазаруват или се разхождат. Поне по 20 заможни столичани и чужденци олекват всяка седмица с между 100 и 1000 лева. Крадците взимат и техника, документи, дори и дрехи. За това алармира на вътрешна страница "24 часа".

България трябва да е готова да посрещне представителите на българското малцинство в Украйна, ако поискат да дойдат у нас, пише на първа страница "Дума". За това призова вчера вицепрезидентът Маргарита Попова по повод засилването на напрежението в Украйна.

От няколко седмици български банки следят за пари на сваления украински президент Виктор Янукович. Те са разпространили съобщение до служителите си да не приемат депозити и сметки от него или негови близки, анонсира на първа страница "24 часа".

"Руският газ под въпрос", е акцентното заглавие по темата за "Стандарт". България може да закъса с газа, предупреждава вицепремиерът Цветлин Йовчев. Изявлението му в Брюксел дойде часове след като "Газпром"Украйна преживява най-сложния и драматичен етап в своето развитие като независима държава. Фактически под реална заплаха са поставени светая светих на украинската държава - нейният суверенитет и териториалната цялост. Затова опазването на единството на държавата, недопускането на сепаратизма в Автономна Република Крим - това е приоритет номер 
едно в дневния ред на новата власт." По думите на Балтажи няма никакво основание за открита военна намеса. 

В анализ за "Труд"

С референдума Плевнелиев цели да мобилизира електората на ГЕРБ, категоричен е социологът Васил Тончев. В отговор на въпрос на "Монитор" той подчертава, че държавният глава не може да заблуди хората. "Това ще получи своето противодействие от отсрещната страна. Защото не е никакъв проблем да се предизвика и контрареферендум. Стана така, че поради това, че бяха  прихванати протестите, понятието гражданин девалвира. Същото може да се случи и с една прекрасна форма на пряка демокрация, каквато е референдумът. От трите теми, които постави президентът, само тази, която се отнася за мажоритарния вот, е състоятелна. Другите две са абсолютно неплодоносни", категоричен е Тончев. 
 
"Турското иго стопи българите до 2,5 млн.", е заглавието на интервю в "24 часа" с директора на НИМ Божидар Димитров. "Турското робство не ни даде нищо. Напротив - изхвърли ни от списъка на големите европейски народи и държави. Българският народ линееше в сянката на султана в една феодална азиатска ислямска империя, в която българите, които в основата си са част бяха християни, бяха дискриминирани всякак. По изчисление на наши демографи от ранга на професор Христо Гандев например ние днес щяхме да бъдем толкова, колкото държави като Великобритания, Франция и Германия, т.е. между 60 и 80 милиона, ако не бяхме попаднали под османско владичество", прогнозира Димитров.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати