28 Март 2024 г. Четвъртък

Лондон не иска да изгуби със санкции руските капитали

2014-03-04 09:53:11
Великобритания е против търговски санкции срещу Русия и не иска да затваря лондонското Сити да руски капитали в отговор на интервенцията на Москва срещу Украйна.

Това съобщи Би Би Си като се позовава на документ, който неволно е бил разкрит пред журналисти. Британската обществена медия не посочва кой точно е носел документа, както и дали той е подготвена официална позиция или само предложение за обсъждане. Въпреки това текстът разкрива колко трудно ще е на Запада да предприеме наистина решителни действия срещу Русия в отговор на окупирането на Крим.

Официално премиерът Дейвид Камерън предупреди президент Владимир Путин, че Русия ще трябва да плати "значителна цена", ако не промени действията си в Украйна.

Но официален документ, който бе заснет в ръцете на високопоставен британски служител, влизащ на среща при премиера на "Даунинг стрийт" в понеделник, показва, че Лондон може и да се противопостави на санкции, от които ще изгуби руски капитал.

"Обединеното кралство не бива да подкрепя засега търговски санкции или да затваря лондонския финансов център за руснаците", се казва в документа, според Би Би Си.

От снимката не се различава достатъчно ясно съдържанието, но все пак се вижда, че се обмисля налагане на визови ограничения и забрана за пътуване до страната на високопоставени руски служители.

Говорител на Камерън избягна въпрос за съдържанието на въпросния документ и само заяви, че "ние ще вземем решение в сътрудничество с ЕС и партньорите от Г-7".

В текста се виждало още, че ЕС подготвя план за алтернативни газови доставки за Украйна, "ако Русия ги отреже". Двете страни са стигали до газови кризи през 2006г. и 2009г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати