29 Март 2024 г. Петък

САЩ и съюзници: Действията на Русия в Украйна са заплаха за мира

2014-03-03 09:32:40

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на Великобритания, Германия и Полша изразиха "дълбока загриженост" вчера заради руското навлизане в Украйна, което определиха като нарушение на международното право и заплаха за международния мир и сигурност, предаде Ройтерс.

Обама разговаря поотделно с британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и полския президент Бронислав Коморовски, съобщи Белият дом в изявление. "Лидерите подчертаха, че незабавно трябва да започне диалог между Украйна и Русия", се посочва в изявлението.

Четиримата ръководители са изразили подкрепата си за Украйна и усилията й да организира избори през май, заяви Белият дом. Те са обещали да работят заедно по пакет за финансова помощ, за да се помогне на страната да стабилизира икономиката си. 

Финансовите министри от Групата на седемте богати страни обещаха помощ на Украйна, стига новото правителство в Киев да се съгласи да извърши икономическите реформи, които Международният валутен фонд (МВФ) иска, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление министрите от Г-7 заявиха, че са "обединени в ангажимента си за силна финансова подкрепа за Украйна". По думите им преходът към ново правителство в бившата съветска република предлага уникална възможност да се приложат спешно необходимите пазарноориентирани реформи.

Според Г-7 МВФ, който ще изпрати екип в Киев тази седмица, трябва да е на челно място в усилията за подкрепа за Украйна както със съвети какви мерки да вземе, така и с финансиране, за да й се помогне да премине през най-належащите икономически предизвикателства.

Министрите заявиха, че "подкрепата на МВФ ще е изключително важна за отключване на допълнителна помощ от Световната банка, други международни финансови институции, ЕС и двустранни източници".

Те изразяват ангажимент да мобилизират и "бърза техническа помощ в подкрепа на Украйна, за да посрещне макроикономическите, регулаторни и антикорупционни предизвикателства пред себе си".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати