2 Май 2024 г. Четвъртък

Матвиенко: Война между Русия и Украйна няма да има

2014-03-03 00:04:25

Война между Русия и Украйна никога няма да има. Това заяви председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко в ефира на предаването „Неделя вечер с Владимир Соловьов” по телевизионния канал „Русия 1”, предаде ИТАР-ТАСС.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви днес, че Румъния иска от Русия да сложи край на военните маневри срещу Украйна и смята, че съседката й е подложена на агресия от силите на Руската федерация, предаде Медиафакс.

Той посочи, че появата на нов замразен конфликт в Крим увеличава редицата на замразените конфликти в района на Черно море, което може да бъде заплаха за сигурността на Румъния в средносрочен план. Държавният глава направи изявление тази вечер в президентския дворец Котрочени, като уточни, че иска да изрази официалната позиция на Румъния относно етапа, до който са стигнали събитията в Украйна.

Според президента Румъния смята всякакво присъствие на войски на Руската федерация на територията на Украйна без нейното съгласие и извън международните споразумения за агресия по адрес на Украйна. „В момента смятаме, че Украйна е обект на агресия от силите на Руската федерация”, подчерта Бъсеску. Той добави, че сваленият украински президент Виктор Янукович е загубил легитимността си като е напуснал страната в момент на криза и би трябвало да подаде оставка.

Като членка на Европейския съюз и страна с развити добросъседски отношения с Русия, Словения би могла да бъде посредник в диалога на ЕС с Руската федерация във връзка с кризата в Украйна, заяви словенският външен министър Карл Ерявец, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Мисля, че Словения може да предложи себе си за посредник между Руската федерация и Европейския съюз за решаването на тази кризисна ситуация”, заяви първият дипломат на Словения. „Уверен съм, че е необходим диалог с Русия”, добави той, посочва БТА.

Министър-председателят на Полша Доналд Туск заяви днес, че е важно да не се допусне кризата в Крим да се разрасне в по-широк регионален конфликт, предаде Ройтерс. „Трябва да попречим на Русия в агресивните й стъпки именно за да избегнем конфликт”, каза Туск пред репортери днес след извънредно съвещание с партийни лидери. „Да не се прави нищо също не е вариант”, подчерта той.

„Историята показва, макар че не искам да прибягвам до прекалено много исторически сравнения, че онези, които угодничат през цялото време, за да запазят мира, обикновено печелят само малко време”, поясни той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати