19 Април 2024 г. Петък

Украински олигарси поеха Донецка и Днепропетровска област

2014-03-03 00:02:27

Президентът на Украйна Олександър Турчинов уволни губернатора на Донецка област Андрей Шишацки и назначи на негово място бизнесмена Сергей Тарута, съобщи Интерфакс. Турчинов смени и ръководителя на Днепропетровската областна администрация- уволни Дмитрий Колесников и на негово място назначи 
украинския бизнесмен Игор Коломойски.

Днес беше сменено ръководството на осем области на Украйна предаде ИТАР-ТАСС. Назначени бяха нови ръководители на областните администрации и в Закарпатска, Житомирска, Волинска, Виницка, Ивано-Франковска и Киевска област. Украйна се дели на 27 административно-териториални единици - 24 области, Автономна република Крим и два града на държавно подчинение - Киев и Севастопол.

 

Руското електронно издание "Газета.ру" публикува по този повод на сайта си статия, озаглавена "Олигарси в защита на целостта на Украйна". След катоцентралното правителство се оказа на ръба на фалита, Киев полага отчаяни усилия да намери финансови и управленски ресурси и да запази влиянието си над източната и южната част на страната.

Оръдие за тази цел ще бъдат олигарсите. Идеята според цитирания в. "Украинская правда", е едрият бизнес максимално да се включи в защитата на територалната цялост на страната и да използва за тази цел не само държавни, но и частни ресурси. Телефонни разговори били водени с редица бизнесмени. Милиардерите Игор Коломойски и Сергей Тарута се съгласили да оглавят Днепропетровска и Донецка област.

Коломойски, независимо че живее на брега на Женевското езеро, прави бизнес в Украйна и е президент на два клуба в Днепропетровск - футболния и баскетболния "Днипро". Той оглавява Европейския еврейски конгрес. Приписват му и финансирането на националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок.

Първоначално Донецка област била предложена на най-богатия гражданин на Украйна Ринат Ахметов, но поста получи Сергей Тарута. Той призова украинския бизнес към обединение и защита на Украйна, пише "Утро".

"Уважаеми съотечественици, обръщам се към вас не като предсадетел на съвета на директорите на корпорация ИСД (индустриален съюз на Донбас), а като рускоезичен гражданин на Украйна, жител на Донбас, в чиито вени тече и украинска, и руска кръв. Призовавам всички, на които е скъпа Украйна и нейното бъдеще, всички, чието сърца се късат от днешните новини, да консолидират усилията за запазване на целостта на нашата държава.

Надявам се, всички разбират, че решенията, взимани в Москва, могат да доведат до разкол на нашата страна и продължителен незатихващ граждански конфликт с многочислени човешки жертви", заяви Тарута.

"Днес всеки един от нас трябва за известно верме да спре бизнеса си и да се заеме с държавана служба. Без такава жертвоготовност от наша страна е невъзможно да се спаси държавата", писа в портала "Цензор.Нет" един от едрите днепропетровски бизнесмени Генадий Корбан.

Същевременно в Москва се проведоха протести в защита на Украйна. Руската полиция е арестувала над 300 души от общо 1500, които участваха в протест срещу президента Владимир Путин в Москва, предаде ДПА, позовавайки се на информационния портал kasparov.ru.

В информацията се посочва, че полицията е използвала сила срещу протестиращите, които скандирали "Долу ръцете от Украйна". Близо 20 000 поддръжници на Кремъл също се събраха по улиците на руската столица, за да приветстват одобрението за използване на въоръжени сили в Украйна. (БТА)

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати