29 Март 2024 г. Петък

Бюджетът с 284,5 млн. лв. излишък през юли

2010-09-01 17:41:59

Бюджетът отчита излишък от 284,5 млн. лв. през юли 2010 г., съобщиха от Министерството на финасите. Това е едва вторият месец с излишък от началото на годината.

По-голям бюджетен излишък бе постигнат през април 2010 г., като тогава той бе 369 млн. лв., но 354,7 млн. лв. от него се формираха от годишната вноска на БНБ, която постъпва в бюджета през април. Тази вноска на централната банка се формира през цялата 2009 г. на база на печалбата на БНБ.

Затова лишеният от еднократен ефект юлски бюджет може да се приеме за най-позитивен от началото на 2010 г.

Дефицитът от началото на 2010 г. е 1,23 млн. лв., като е формиран в първите 3 месеца на годината.

Постъпленията по консолидираната финансова програма за седеммесечието са 13,5 млрд. лв. – 55,1% от актуализираните годишни разчети за 2010 година.

"Параметрите по изпълнението на приходите се движат в рамките на допусканията при изготвянето на актуализацията на Закона за бюджета за 2010 година. Вече са налице първите позитивни сигнали за възстановяване и подобрението при редица макроикономически показатели.

Приходните администрации полагат сериозни усилия за повишаване на събираемостта на приходите, в т.ч. активни мерки за засилване на контрола при търговията с акцизни стоки, борба с контрабандния внос, противодействие на опитите за данъчни нарушения и измами и др.", заявяват от Министерството на финансите.

През юли се отчита ръст в приходите от помощи, което се дължи основно на възстановени средства в размер на 330,8 млн. лв. от Европейската комисия по сметката на Националния фонд към министъра на финансите във връзка с инициативата JEREMIE, насочена за подкрепа на малките и средните предприятия в условията на криза.

Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на Република България за общия бюджет на ЕС) към 31 юли 2010 г. възлизат на 14,74 млрд. лв., което е 53% от актуализирания годишен разчет. Спрямо същия период на 2009 г. извършените разходи (вкл. вноската за бюджета на ЕС) са свити с 392,9 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП). 

При съпоставката със същия период на 2009 г. се наблюдава съществена промяна в структурата на разходите. Нарастването на социалните и здравноосигурителните разходи (с около 11,9% спрямо тези за същия период на предходната година) се компенсира от по-ниски разходи за издръжка и капиталови разходи. Социалните разходи нарастват основно поради базовия ефект от увеличението на пенсиите през 2009 година. 

Поради превишението на приходите над разходите през месеца фискалния резерв нараства до 6,3 млрд. лв. към 31 юли 2010 година, спрямо 6 млрд. лв. към 30 юни 2010 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати