20 Април 2024 г. Събота

Западът започна да изолира Русия

2014-03-02 16:40:04

Посланиците на САЩ, Канада и Великобритания са напуснали Москва. За това съобщава в „Туитър" опозиционерът Михаил Касянов, предаде УНИАН.

САЩ и Канада прекратиха взаимодействията си с Русия в рамките на Г8, посланиците им напуснаха Москва. Обама започна консултации с НАТО. Започна самоизолацията на Русия", написа той.

Същевременно френският външен министър Лоран Фабиюс заяви за радио Europe 1, че подготовката за предстоящата среща на Г8 в Сочи трябва да бъде спряна. САЩ и Канада вече обявиха, че няма да вземат участие в нея.По-рано медии съобщиха, че Великобритания е отзовала посланика си заради руската агресия в Крим.

Шведският външен министър Карл Билдт написа в „Туитър", че век след 1914 година Европа е изправена пред инвазия, агресия и заплахи за масово използване на военна сила.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че ескалиралото напрежение е „изключително опасно" и подчерта нуждата да не се предприемат стъпки, които могат да се разглеждат само като „провокация".

В този час страните членки на НАТО провеждат извънредно заседание заради ситуацията в Украйна.

Междувременно Украйна призова за разполагане на международна мисия в страната, както и помощ за защита на ядрените обекти. Киев кани ОССЕ , ЕС и други организации да проведат среща в Украйна. Също така създава парламентарна група за преговори с руски депутати.Генералният секретар на НАТО Андерс Расмусен обяви пред журналисти преди началото на заседанието, че Русия заплашва мира и сигурността в Европа, цитиран от Ройтерс. Той призова Москва да прекрати създалото се напрежение. 

Ройтерс съобщава, позовавайки се на думите на временния президент на Украйна Александър Турчинов, че въздушното пространство е затворено за военни самолети.Нареждането не обхваща гражданските полети.

„Това всъщност е явно обявяване на война на моята страна. Призоваваме Путин да изтегли войските си от тази страна и да спазва двустранните споразумения. Ако иска да бъде президентът, който е започнал война между две съседки и приятелски страни, той е постигнал целта си с няколко стъпки", добави той.В същото време премиерът Арсений Янценюк, цитиран от „Франс прес"Ние сме на ръба на катастрофа". Премиерът обвини Русия, че „обявява война".

Съобщава се, че към 10 камиона с руски войници са напуснали базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол в посока към столицата на Крим Симферопол.

Припомняме, вчера по искане на Путин горната камара на руския парламент даде „зелена светлина" за изпращане на руски войски в Украйна и най-вече в Крим.

По-рано съобщихме, че руски войници заплашват да щурмуват украински казарми в село южно от Симферопол. Разположеният там украински батальон обяви, че е готов за битка. Той отказва да предаде оръжията.

Украйна обяви, че ще мобилизира резервистите си. Държавата има около 1 милион резервисти и 160 хиляди войници на активна служба. войниците от запас да бъдат мобилизирани и обучени; създаване на щабове и увеличаване на сигурността в ключови обекти, включително атомни централи. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати