29 Март 2024 г. Петък

Руски военни контролират военно летище до Кировское

2014-03-01 18:59:05

Руски военни са установили контрол над военно летище до град Кировское в източната част на Крим, предаде Ройтерс, позовавайки се на украински военен източник, цитиран от Интерфакс.

Около 20 руски войници освен това са навлезли на териториятана противоракетна база в западната част на Кримския полуостров и са опитали да установят контрол. Няма информация за сблъсъци и пострадали, пише БТА.

Международното летище в кримската столица Симферопол, което от петък е под контрола на въоръжени лица без опознавателни знаци, направи официално съобщение, че временно ще остане затворено "поради ограничения при използването на въздушното пространство".

В същото време Ангела Меркел и френският външен министър Лоран Фабиюс са обезпокоени от случващото се в Крим.

Случващото се в момента в Крим ни тревожи, заяви Меркел, изтъквайки важността на запазването на териториалната цялост на Украйна.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че развоят на събитията в Украйна в последните часове е опасен и призова Русия да обясни намеренията си относно войските си в района на Крим, посочва Ройтерс.

 

Франция също изрази крайно безпокойство от сведенията, идващи от Крим. Призоваваме страните да се въздържат от действия, които могат да засилят напрежението и да накърнят териториалната цялост на Украйна, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Френският премиер Жан-Марк Еро призова от Рим за запазване на териториалната цялост на Украйна.

Британският външен министър Уилям Хейг е разговарял с руския външен министър Сергей Лавров, призовавайки за намаляване на напрежението в Крим. "Разговарях с министър Лавров за снижаване на напрежението в Крим и зачитане на суверенитета и независимостта на Украйна", съобщи Хейг в Туитър.

Полският външен министър Радослав Шикорски съкрати посещението си в Техеран заради ситуацията в Крим, която определи като критична.

В официално комюнике Варшава призова за прекратяване на всякакви провокативни действия на въоръжените сили на Кримския полуостров.

Всички непосредствено взети решения, включително с военен характер, може да имат непоправими последствия за международния ред, подчерта Варшава.

САЩ възнамеряват да преодолеят противоречията си с Русия около Украйна по дипломатически път, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл, цитиран от ИТАР-ТАСС, в интервю за телевизия Си Би Ес.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати