18 Април 2024 г. Четвъртък

Мобилизирайте украинската армия, зове Кличко

2014-03-01 18:52:32

Лидерът на украинската партия "УДАР" и бивш световен шампион по бокс Виталий Кличко призова украинският парламент да обяви обща мобилизация предвид, по думите му, "руската агресия" в Украйна, предаде Франс прес.

"Парламентът трябва да поиска от главнокомандващия въоръжените сили да обяви обща мобилизация след започването на руска агресия срещу Украйна", заяви Кличко в комюнике. Той настоява също за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Руският Съвет на федерацията (горната камара на парламента) одобри единодушно използването на руската армия в Украйна по искане на президента Владимир Путин.

"Във връзка с извънредната ситуация в Украйна и заплахата за живота на граждани на Руската федерация, наши съотечественици, на личния състав на военния контингент на руските въоръжени сили, дислоцирани в Украйна" Путин поиска одобрението на парламента "за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна до нормализация на обществено политическата обстановка в тази страна", отбелязва АФП, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на Кремъл.

 

Използваната формулировка подсказва, че Русия може да използва както силите на руския Черноморски флот, които се намират в Крим по силата на двустранно споразумение между Москва и Киев, така и да изпрати други войски от Русия, подчертава АФП.

Русия разполага с немалък контингент на Кримския полуостров (Южна Украйна). Руският черноморски флот наброява около 20 000 военнослужещи, базирани в Севастопол по силата на двустранен договор, припомня френската агенция.

Русия увеличи военното си присъствие на 6000 души в Крим, заяви днес украинският министър на отбраната Игор Тенюх и допълни, че там са разположени също близо 30 бронирани машини.

Асошиейтед прес отбелязва, че в обръщението на Путин се говори за територията на Украйна, а не конкретно за Крим, което подсказва, че е възможно Москва да използва военна сила в други рускоезични провинции в Източна и Южна Украйна, където много хора са против новите власти в Киев. Проруски протести се състоят днес в източните градове Харков, Донецк и Одеса, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати