24 Април 2024 г. Сряда

Битката на ДПС – трима евродепутати, защо не четвърти

2014-02-28 16:30:02

С си поставят за цел на европейските избори да имат поне трима представители, обяви лидерът на партията Лютви Местан.

"ДПС може да мисли и за един друг резултат, който ще има характер на качествен пробив – четвърти представител", обяви той след днешното заседание на Централния съвет на партията (ЦС).

По думите му основният акцент на заседанието разбираемо е бил подготовката на ДПС за изборите за български представители в Европейския парламент.

"Регистрирахме като ръководство на партията изключително висок политически градус. Съзнаваме значението на евровота от гледна точка и на неизбежното вътрешно-политическо измерение. Чуха се анализи и за вътрешнополитическото значение на евровота. Членовете на ЦС са съгласни с нашата теза, че резултатите от евровота ще имат пряко отношение и към стабилността на кабинета", каза той.

 

Според него второто важно решение, взето днес, е било свързано с критериите, на които ще отговарят кандидатите на ДПС за Брюксел – познаване на европейските институции и политики, съпричастност към ценностите на либерализма, професионален и политически опит, с изграден авторитет и други, но "кандидатите не е задължително да са членове на ДПС", обясни Местан.

По думите му естествено условие е владеенето и на поне един от работните езици на ЕС.

"Оставаме верни на принципите номинациите да се движат отдолу към Централния съвет на ДПС", каза той и посочи, че 30 март е крайният срок за номинации.

След това всички номинирани ще бъдат предадени на Централния съвет и Централния изборен щаб, които в установените срокове ще подредят окончателно листата на ДПС.

"Оставаме верни на традицията да не бързаме особено и с никого няма да се състезаваме да обявим листата. Вероятно ще финализираме листата до средата на месец април", допълни Местан.

Той се обърна и към бившите управляващи и десните формации с настояване да изчакат евроизборите и тогава да правят заявките си за предсрочни избори.

"Ако ГЕРБ и Реформаторите нямат повече гласове на изборите за ЕП от БСП и ДПС, на какво основание ще искат предсрочни избори? Ако се стигне до ситуация, в която ГЕРБ и Реформаторите имат повече гласове БСП и ДПС, ние ще се съгласим, че има промяна на обществените настроения", посочи той.

"Ние не сме се вкопчили самоцелно в тази власт, но не можем да обслужваме волунтаристични настроения. Дали има, или няма алтернатива, е въпрос не на желание, а на политически реалности", заключи лидерът на ДПС.

Лютви Местан изрази днес задоволството си, че зимата вече изтича, а през нея кабинетът не е бил обект на нито един социален протест.

"Това означава, че кабинетът "Орешарски" изпълнява основния си ангажимент да възстанови усещането за социална справедливост и ролята на държавата. Успешната социална политика е функция на икономиката", каза той.

Според него кабинетът е успял да съживи икономиката, която е била на дъното, и същевременно е предприел социални мерки.

"Правят се разчети за великденски допълнителни социални помощи. Но след 4 години замразена социална политика и замразени заплати кабинетът сега отговаря на тези очаквания. Успехът на кабинета свива шансовете за реванш на ГЕРБ и шансовете за успех на новите формации", категоричен бе той.

Лютви Местан обясни, че не са чести срещите му с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но се срещали периодически.

"Когато съм го видял, го съобщавам, защото няма защо да се крие. Преди този ЦС нямах среща с него. Формалната власт на Доган е неоспорима. Той не би приел тезата, че отпред има формално ръководство", настоя настоящият лидер на ДПС.

По думите му настроението сред симпатизантите и партийния елит във връзка с присъдата на Октай Енимехмедов е огромно огорчение.

"Дълбока болка. Как е възможно изобщо да се поставя под съмнение опитът за убийство на председателя. Ние сме удовлетворени от факта, че прокуратурата обжалва решението на първа инстанция. Очакваме окончателната присъда да е справедлива. Паралелно с това очакваме да не спира работата с установяване на поръчителя", добави Лютви Местан.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати