19 Април 2024 г. Петък

Прокуратурата намери нов "Октопод" - за точене на ДДС през горива, сухо мляко, захар и гуми

2014-02-28 14:30:55

Любимият символ на държавното обвинение - Октопода, отново влезе в употреба. Този път прокуратурата се похвали, че е разбила три престъпни групи, извършващи данъчни измани през сделки за горива, захар и гуми. Щетите за държавния бюджет са "колкото годишния бюджет на ДАНС за 2014 година", стана известно от думите на председателя на ДАНС Владимир Писанчев на специален брифинг в петък.

Агенцията и специализираната прокуратура са ръководили "мащабната операция" в цялата страна, при която са арестувани над 50 души, 11 от които остават в ареста. Имената, които бяха оповестени са на  Атанас Димов - Купъра и Светослав Стамов - Гембъла, които според държавното обвинение са ръководили схемата. 

"Дневник" научи, че в края на 2012 г. прокуратурата внася дело срещу Стамов за рекет в Софийски градски съд, но съдът го прекратява заради процесуални нарушения. В средата на януари делото за рекет срещу Стамов е внесено отново в Софийски градски съд. 

Вчера пред Столична община и сградата на Общинска банка имаше засилено полицейско присъствие, като се оказа, че Софийската градска прокуратура води специализирана операция. Тогава единственият коментар на МВР беше, че подпомага държавното обвинение във връзка с образувани досъдебни производство. И днес не стана известно за какво са те, като говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова заяви, че единствената цел в момента е да се запази тайната на разследването и при повече подробности ще има съобщение. Това, обаче няма да стане до края на деня.

Тонове документи и много неясноти


Общото между трите организирани престъпни групи е че една от тях е снабдявал другите две с официални документи с невярно съдържание или т. нар. кухи фактури. В схемата участват над 50 фирми, заяви заместник-административният ръководител на специализираната прокуратура Николай Найденов.

Той се опита да обясни по-подробно схемата с уточнението, че едва ли присъстващите журналисти имат толкова много време. В крайна сметка не стана известно как са действали групите.

Ето изявлението на Найденов:

"Префактуриране, за създаване на търговски дружества от определени лица, които на този принцип създавайки документален поток, а поради липса на реалност на сделка, а само документално, претендират за възстановяване и пълен данъчен кредит, по отношение на финансовия резултатт, който за съответния  данъчен период е извършвала или не е стопанска дейност. Касае се или за иреалност на сделки или пък сделки - "кухи", които съществуват само на документ и в следствие , на което се претендира за пълен данъчен кредит, този резултат се минимизира".

Установените към момента данни са за период от една година назад. Но докато течеше пресконференцията прокурорът уточни,че е получил сведение, че "колегите, които работят вече повече от 24 часа, са открили фактури за минал период за над 50 млн. лв."

След претърсванията са иззети "тонове документи", черни тефтери, цял гараж с фактури. По думите на Найденов много от свидетелите "дават показанията, които обслужват обвинението и отразяват фактите и обстоятелствата, които са истински и доказват и показват съпричастност на тези лица, тяхната деятелност". 


Схемата няма как да е сработила без държавни служители

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев беше лаконичен в изказванията си, като не уточни откъде е постъпил сигнала за дейността на фирмите, но не отрече да е от чужбина. По думите му разследването трябва да се следи с особен интерес, защото схемата не би  била осъществима, без  участието на държавни служители. Засега обаче сред задържаните няма такива.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати