16 Април 2024 г. Вторник

"Алфа Рисърч": АБВ, "България без цензура" и Реформаторският блок ще се конкурират

2014-02-28 11:52:00
"България без цензура" на бившия тв водещ Николай Бареков успява да привлече 5.5 на сто от избирателите и ще се конкурира с АБВ /6.1%/и Реформаторския блок /5 %/ на изборите за Европейския парламент. ГЕРБ продължава да има малка преднина пред БСП, а ДПС запазва позициите си. Това показва новото представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", направено между 17 и 22 февруари.

АБВ, "България без цензура" и Реформаторският блок имат много различни електорални бази, но ще се конкурират всяка в своето политическо семейство за привличане на гласове от големите партии и националистите, коментират социолозите.

Ако в края на февруари имаше избори, според "Алфа Рисърч" водачите на листите, облекчените условия за участие на малките партии по новия Изборен кодекс и мотивацията на избирателите да разглеждат евроизборите като избори със значим национален залог, посочват от агенцията.

Февруари бележи пореден ръст на скептицизма към политическата класа и респективно, на недоверието към стари и нови политици. В тази ситуация, въпреки убеждението на мнозинството от хората, че е важно да се гласува на предстоящите през май евроизбори, едва 46% са сигурни за коя политическа сила ще дадат своя глас. Това прави трудни прогнозите за изборите, тъй като е възможна по-значима динамика на нагласите, отбелязват от "Алфа Рисърч".

И през февруари ГЕРБ ( с 16.9%) остава с лека преднина пред БСП (15.1%), но като цяло подкрепата е много сходна и битката за първото място ще е изключително оспорвана. Личните рейтинги на Бойко Борисов (21.5%) и Сергей Станишев (19.1%) също са близки, както и подкрепата им вътре в техните партии. От степента на мобилизация на партийните привърженици и спирането на отлива към конкурентни формации, ще зависи до голяма степен финалният резултат от изборите, казват социолозите.

ДПС запазва традиционните си избиратели и дори засилва мобилизацията им - до 6.9% подкрепа, след като изведе на преден план етническата проблематика. Това поведение, което има сплотяващ за симпатизантите на движението ефект, рикошира обаче твърде негативно в обществото. Само за един месец председателят на ДПС Лютви Местан трупа 8% отрицателни оценки и достига 73% неодобрение. Доста стремглаво нарастват негативните настроения към него и сред привържениците на коалиционния партньор БСП (до 66%), се посочва в съобщението на агенцията.

Избирателите на АБВ продължават да идват основно от периферията на БСП и от центристки формации. След рестарта на движението, Георги Първанов губи 9% от личния си рейтинг, но въпреки това остава сред политиците с относително най-високо одобрение (21.2%).

Основната електорална трудност пред Реформаторския блок е "спояването" между традиционните десни и центристките избиратели. Ако тази личностна и психологическа бариера не бъде преодоляна, блокът трудно би постигнал по-голям ръст.

Ръстът на избиратели към "Българя без цензура" идва основно от по-малките населени места и някои областни градове. Мъжете силно преобладават над жените, както и възрастовите групи 18-30г. и 50-60г. Обща черта е по-ниското образование и социален статус, недоверието към политиците и политиката, радикалните настроения за "наказание на всички". Значителна част от бившите избиратели на "Атака", както и малки групи от ГЕРБ и ДБГ преминават към новата формация. Подобно на останалите политици, лидерът Н.Бареков е твърде противоречиво приет в обществото – 11.3% одобрение ( ръст от 1% в личния рейтинг), но и 57.8% неодобрение.

За изследването са анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю 1020 души, Изследването е направено чрез стратифицирана по тип населено място и избирателни секции извадка, а респондентите са подбрани по метода на квота съобразно социално-демографската структура на НСИ от преброяването 2011г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати