26 Април 2024 г. Петък

"Няма кой да работи!"

2014-02-28 08:38:19

Тежки времена се задават за пазара на труда, алармира "Труд". В следващите 45 години изразът "Няма кой да работи!" ще придобива все по-буквално звучене.

До 2060 г. българите в трудоспособна възраст (20-64 г.) ще се стопят с около 45 процента, а всеки трети ще е в пенсионна възраст, ако се запазят сегашните критерии.

В същото време децата ще намаляват. Такава картина очертава реалистичната прогноза за населението на Националния статистически институт.

"Телеграф" цитира статистика, според която всяко второ българче живее в мизерия. Страната ни е на първо място по детска мизерия в сред всички страни в ЕС. Това става ясно от демографския анализ на Института за изследване на населението и човека към БАН.

"Монитор"академия на науките.

"Исторически анализ на демографската картина показва, че през годините населението се е покачвало и намалявало. Така че твърденията, че нацията се топи или че ще изчезне, са  неоснователни", заяви доцент Венцислав Мучинов от Института за изследване на населението и човека при БАН.

За пример той даде, че през 1887 г. в България са живели над 2,3 млн. души, 73,7 процента от които са били от български произход. Според прогнозите на учените от БАН през 2060 г. българите ще бъдат малко над 5,5 млн. души.

"Спестяванията стигнаха 1/2 от БВП. Защо не правят икономически подем", пита от страниците на "24 часа" Красен Йотов от "Индъстри уоч".

Спестяваме, но не инвестираме. Това е проблемът на икономиката. До този извод достига в своя коментар за "Труд" икономистът Георги Ангелов.

Според него същото се случва и в Европейския съюз. "От една страна, банките натрупаха значителни нива на лоши кредити и избягват да поемат много нови рискове - основните усилия се хвърлят в справяне със старите проблемни кредити.

От други - и това е по-големият проблем, повечето фирми са твърде предпазливи да започват нови дългосрочни проекти и да вземат големи кредити. От трета страна, спестяващите  предпочитат сигурността на банковия депозит, отколкото да поемат какъвто и да е риск и да инвестират в други неща. Когато всичкистоят на едно място и избягват да поемат нови рискове, резултатите са такива, каквито ги наблюдаваме в момента", отбелязва Ангелов.

***

"Никой не се изненадва от решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текстове от Изборния кодекс", подчертава в интервю за "Телеграф" председателят на правната  комисия в НС Четин Казак.

По думите му това е една цялостна стратегия, която се вижда и в парламента от поведението на ГЕРБ.

"Става въпрос за съгласувана с ГЕРБ тактика за протакане на приемането на новия Изборен кодекс, за саботиране на неговото окончателно приемане. Явно ГЕРБ има интерес, а и президентът, ние да не можем да приемем навреме новите правила и да вървим към избори по стария кодекс на Фидосова", смята Казак.

В интервю за "Монитор"Подходът на Плевнелиев не е особено сериозен, но е напълно очакван. В крайна сметка, след като държавният глава държи на своите идеи и не ги вижда реализирани пълноценно в този Изборен кодекс, логично е да се опита да повтори цялата процедура, за да може да забави самото приемане на закона.

Също така да няма яснота около правилата до наближаването на изборния ден и това да постави в деликатна ситуация основните играчи за вота. Плевнелиев иска по този начин и да се намали доверието на гражданите в изборния процес. Поне до следващите десет дни няма да знаем все още как ще гласуваме, а това не води особено до затвърждаване на демократичната легитимност на системата. Президентът е възприел една особена политическа роля от юни миналата година, която да бъде опозиция на сегашното правителство. И изразява тази своя роля чрез различни форми и начини", коментира Попиванов.

***

Блъскат с хормони и месото, и млякото, алармира от страниците на "Новинар" професор Донка Байкова, водещ специалист в областта на храненето и диетиката. По думите й пилешкото по  нашите щандове е само двадесет процента родно производство.

"В други страни като Аржентина и Бразилия, откъдето има внос, със сигурност тези хормони и всякакви други добавки са позволени.

Агенцията по храните твърди, че има граничен и санитарен контрол и въпреки това фактът е факт. Допускам, че малките фирми нямат лабораторни изследвания и добиват евтин продукт, като слагат най-различни добавки, за да растат пилетата и да стават големи, за да имат добра печалба. За да се увеличи млеконадоят на една крава, със сигурност са й давали стероидни женски хормони, естрогени, с които се стимулира добивът на мляко. Ние приемаме тези отрови и с млякото. Ветеринарните ни органи не са достатъчни в отдалечените райони на страната ни. Това всички го знаят, те не достигат дотам", посочва Байкова.

Най-фалшифицираното лекарство у нас се оказа виаграта и подобните на нея производни, отбелязва на първа страница "Телеграф". При проверки на Главна дирекция "Национална полиция" са иззети медикаменти, за които е установено, че вместо активната съставка в широко използвания лек срещу мъжката импотентност имало витамин С.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати