19 Април 2024 г. Петък

Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

2014-02-27 18:38:08

Арсений Яценюк беше избран от Върховната рада за премиер на Украйна.

За него гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции. В гласуването са участвали 417 депутати. Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен.

Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите.

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк заяви, че бъдещото правителство не обещава бързо подобряване на икономическото положение в страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Украйна е на границата на политическия и икономическия колапс", изтъкна Яценюк на заседание на парламента.

"Хазната на Украйна е ограбена и празна, не обещавам подобрение нито днес, нито утре, задачата на правителството е стабилизиране на ситуацията", посочи той.

Яценюк уточни, че само на Русия Киев дължи около 1,8 милиарда долара за енергоносители. 

Яценюк заяви също, че кредит от 37 милиарда долара, получен от правителството на Янукович, е изчезнал, предаде Ройтерс.

Правителството на Украйна трябва незабавно да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на финансиране както за погасяване на външните задължения на страната, така и за осигуряване на държавните социални плащания, заяви Яценюк. 

Украйна и Русия трябва да изградят нови отношения, заяви още Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза в парламента, че украинците и руснаците са приятели и партньори и трябва да вървят заедно.

Яценюк призова Русия да не подкрепя сепаратистите и Виктор Янукович. "Искаме Украйна да е надежден партньор, който иска една добра Русия. Искаме и Русия да е такъв партньор за Украйна", подчерта Яценюк, който е председател на парламентарната група на партия "Баткившчина", и изрази желание да се изпълнят "двустранните и многостранните" споразумения на двете страни.

Яценюк каза още, че Украйна ще използва всички законни, конституционни методи за запазване териториалната цялост на страната. ", заяви той.

В речта си в парламента Яценюк посочи сигурността на украинските граждани като "въпрос номер едно" за правителството и подчерта, че то ще контролира с всички конституционни методи системата за сигурност. Той каза, че всеки, който има оръжие, ще се преследва от закона, пише БТА.

 

Парламентът на Украйна утвърди състава на новото правителство. Първи вицепремиер става Виталий Ярема. Той ще отговаря за силовите министерства. Заместници на премиера ще бъдат Володимир Гройсман и Олександър Сич.

За външен министър бе назначен Андрий Дешчица - бивш посланик във Финландия и Исландия, а за министър на отбраната е утвърден адмирал Игор Тенюх, който бе командващ украинските военноморски сили в периода 2006-2010 г.

В правителството влизат още Арсен Аваков - министър на вътрешните работи, Олександър Шлапак - на финансите, Павло Шеремет - на икономиката , Юрий Продан - на енергетиката, Людмила Денисова - на социалната политика, Олег Мусий – на здравеопазването, Максим Бурбак - на инфраструктурата, Сергий Квит - на образованието и науката, Павло Петренко – на правосъдието, Игор Швайка - на аграрната политика, Андрий Мохник - на екологията, Евгений Нишчук - на културата, Дмитро Булатов - на младежта и спорта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати