29 Март 2024 г. Петък

Вносител на "дупета": Не вкарваме стока с изтекъл срок

2010-09-01 11:49:11

Държавата ще бъде осъдена за операция "Дупетата", която удари по фирмите, които внасят и пускат на пазара препакетирани крайчета от месо. Това обяви бизнесменът Георги Костадинов, собственик на фирми, които попаднаха под ударите на акция „Дупетата“.

Междувременно от Националната ветеринарномедицинска служба съобщиха, че 441 кг агнешки бутчета, внос от Англия, са изчезнали от склада на плевенската фирма „Анона”, чиито собственик е Костадинов. Част от стоката вътре е под възбрана заради изтекъл срок на годност и неизрядна документация. 
 

Инспекторите ще установяват дали агнешките бутчета наистина са изчезнали, както се смята, или са били преместени на друго място в склада. 

Във вторник пък ветеринарните власти обявиха, че са установили опит за подмяна на партидните номера на месни продукти под възбрана в склад на плевенското предприятие „Анона”.

"Вече сме се консултирали с европейски органи и те казват, че сме производствено предприятие. Ние не влизаме в толкова тежък спор, без да сме подготвени. Те казват, че ние сме производствено предприятие, нашето задължение е да не вкарваме в търговската мрежа продукт, който не е годен за употреба, спазили сме тези изисквания и нямаме никакви проблеми", заяви вносителят пред bTV. 

Предприятието ни в Плевен е производително, а не преетикитиращо или превакуумиращо. Което ще рече, че има право по закон да слага срок на годност, след като направи необходимите лабораторни изследвания, каза още той.

Костадинов обясни и механизмите при определянето на срокове на годност на колбасите. Когато продуктите се внесат в невакуумирана опаковка, трайността им била 30-40 дни. В предприятията му преопаковали във вакуум крайчетата и така срокът им на годност ставал три-четири месеца.

"Невъзможно е да внасяме стока с изтекъл срок на годност. Ако в Европа една стока има изтекъл срок на годност, тя не може да бъде търгувана като хранителен продукт. А ние сме търгували винаги хранителни стоки", потвърди той.

Вносителят на "дупета" влезе и в директен спор с шефа на ДВСК д-р Любомир Кулински, който заяви, че предприятието на Костадинов не е производствено и няма право да слага срок на годност. Според Кулински при нарушението, разкрито вчера в Плевен, ставало дума за преместена партида месо, но проверката там продължавала и щяло тепърва да се установи за какво става дума.

 


източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати