25 Април 2024 г. Четвъртък

"Интерфакс": Янукович е в Русия, Москва ще го охранява

2014-02-27 14:17:08
Властите на Русия са удовлетворили молбата на Виктор Янукович да се гарантира личната му сигурност, съобщи "Интерфакс".

Агенцията цитира източник от властта, според когото "Във връзка с това, че президентът Янукович се обърна към властите на Руската федерация с молба да се осигури личната му безопасност, съобщавам, че тази молба е удовлетворена на територията на Руската федерация". 

Къде точно се намира той и има ли с него други украински граждани, засега не се съобщава. Агенция РБК съобщи в сряда вечерта, че според няколко нейни източника отстраненият президент е в Подмосковието в санаториум, управляван от Кремъл.

"Интерфакс"По мой адрес и по адрес на моите съратници звучат заплахи за разправа. Принуден съм да поискам от властите в Руската федерация да ми осигурят защита от действията на екстремисти."

Отстраненият от поста миналата събота държавен глава отново заявява, че продължава да се смята за законно избран президент на Украйна и призова ситуацията в страната да се върне в правните и конституционни рамки.

Янукович обявява още, че докрай ще се бори за "компромисен" изход на Украйна от дълбоката политическа криза.

В текста на неговото обръщение, разпространяван и от други руски агенции, се посочва още, че "в Югоизточна Украйна и на Крим не приемат безвластието и фактическия произвол, когато ръконодителите на министерства се избират от тълпа на площада".

"За съжаление, всичко ,което се случва сега във Върховната Рада на Украйна, няма легитимен характер. Решенията се взимат от парламента в отсъствието на много от депутатите, опасяващи се за сигурността си, а някои и подложени на физическо насилие и принудени да напуснат Украйна. Убеден съм, че при тези условия всички взимани решения скоро ще докажат своята неефективност и няма да бъдат изпълнени."

В Украйна той е издирван от новата власт по обвинение в масово убийство на над 100 украински  и чуждестранни граждани и раняването на стотици.

В сряда местните медии съобщиха, че той, заедно с бившия вътрешен министър Захарченко, са обявени за международно издирване. Малко по-късно от "Интерпол" съобщиха, че в техните регистри за издирвани все още не е вписано името на Виктор Янукович.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати