29 Март 2024 г. Петък

Може ли някоя диета да бъде наречена най-добрата?

2010-09-01 11:46:40

1. Да се яде редовно и разумно.

Жителите на острова се хранят 3 пъти дневно в определин часове, в спокойна обстановка и без да бързат. Поемат достатъчно, но не и прекалено количество калории, които биха накарали организма да работи излишно за тяхната обработка.

Използваните при приготвяне на храната продукти са свежи и натурални, т.е. яде се изключително това, което земята и морето предоставя, като се избягват храни, преминали промишлена обработка.
Почивката след обедното хранене е задължителна и тя дава възможност на организма да преработи добре поетата храна и намалява напрежението върху нервната система.

2. Употребяват се най-вече растителни мазнини.

Критяните използван изключително олио от маслини и рапица. Това гарантира на организма достатъчно ненаситени мастни киселини, които тялото не може да произвежда само, а те са му жизнено необходими за защита от заболявания на сърдечно-съдовата система.

При готвенето се използват и много подправки, които не само подобряват вкуса, но позволяват да се ползва по-малко сол и мазнина, а са и богат източник на антиоксиданти, витамини и минерали.

3. Месото е в ограничени количества.
Прекалено много месо означава твърде много наситени (“лоши”) мазнини, които затормозяват организма и стесняват кръвоносните съдове. Жителите на средиземноморския регион не ядат месо всеки ден, още по-малко три пъти дневно.

4. В менюто преобладават плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури.

Тези продукти осигуряват оптимално количество витамини, минерали, антиоксиданти, растителни протеини и фибри. Последните помагат да се ограничи количеството на холестерола, създават усещане за ситост и подобряват перисталтиката на червата.

Бобовите и житни култури осигуряват на тялото висококачествени протеини. Затова и дори желаещите да отслабнат не трябва да се лишават изцяло от хляба.

Колкото до плодовете и зеленчуците тяхното количество за деня не трябва да е по-малко от 400 г, като поне половината са в суров вид.
Използваните плодове и зеленчуци трябва задължително да са пресни, за да изгубят голяма част от полезните си качества. По възможност трябва да се ядат с кората/обвивката, защото в нея като правило се съдържат най-ценните вещества. Най-добре е да се готви на пара и ли поне да се вари, а не да се пържи.

5. Умерена (по 1-2 чаши на ден) употреба на червено вино.

Червеното вино усилва ефекта на защита на кръвоносните съдове и сърцето, благодарение на танина и полифенолите в него забавя стареенето на клетките.

И заедно с всичко това, жителите на Крит, а и на цялото Средиземноморие, умеят да живеят с удоволствие и в хармония с природата.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати