25 Април 2024 г. Четвъртък

Турция отново взривена. Докъде водят новите разкрития за Ердоган?

2014-02-27 08:32:28

Един запис, разпространен в Youtube, взриви цяла Турция, констатира Дойче веле.
Твърди се, че става дума за разговор на премиера Ердоган със сина му Билял, в който го съветва да укрие големи парични суми, за да избегне неприятни разследвания.

Автентичността на записите още не е доказана, но те са хит в цяла Турция. Само за 12 часа записът, разпространен чрез видеопортала Youtube, е бил изслушан от 1.2 милиона юзъри. 
"Крайно смущаващо!", "Политическото напрежение достигна апогея си", или "Не искаше ли Турция да влиза в ЕС?"- така звучат голяма част от реакциите във Фейсбук и Туитър.

Той явно е правен на 17 декември - датата, на която в Турция избухна голям корупционен скандал, в който са замесени висши политици и бизнесмени. Ставаше дума за даване на подкупи, за нелегални сделки със злато от Иран и нелегални строителни проекти.

Полицията тогава арестува високопоставени политици и бизнесмени. Сред тях бяха и синовете на няколко министри. На записd, разпространен в интернет, се чува мъжки глас, за коxто се твърди, че е на Ердоган, да съветва някого /вероятно Билял Ердоган/ да прикрие следите на милионни суми в долари и евро.

Кабинетът на Ердоган незабавно излезе с опровержение, в което се казваше, че "разпространените в интернет записи са фалшифицирани" и представляват "аморален монтаж".

Народно-републиканската партия, която е основната опозиционна партия в Турция, настоя за оставка на правителството на Ердоган.


Искания за оставка

$Това правителство загуби всякаква легитимност", заяви заместник-председателят на партията Халюк Коч пред вестник "Хюриет".

Партията на националистическото действие се присъедини към призива за оставка на кабинета. Лидерът й Девлет Бахчели заяви, че ако записите са автентични, човек би трябвало да се усъмни в морала на премиера.

От началото на корупционния скандал правителството на Ердоган е подложено на засилена критика заради няколко проектозакона и мерките срещу правосъдната система. Ердоган извърши безпрецедентни чистки в полицията и прокуратурата. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган гласува и оспорвани закони, чрез които засили контрола върху интернет и съдебната система.

"Както привържениците на Фетхулах Гюлен, така и тези на Ердоган разполагат със записи на всевъзможни телефонни разговори. Те ги използват в изгоден за тях момент в компроматната война помежду си." - каза Пакер в разговор с Дойче Веле.

Според него обаче Ердоган едва ли ще подаде оставка доброволно. 
"В политическата култура на Турция няма подобна традиция. А и никой не може да принуди Ердоган да подаде оставка. Премиерът пък не е човек, който ще отстъпи крачка назад."

Върховната прокуратура ще проверява автентичността на записите, изтекли в интернет. Опозицията се опасява, че истината може и да бъде прикрита, тъй като прокуратурата също е под контрола на правителството.


Компромат или доказателство?

Разпространяването на записите дойде в момент, когато два турски вестника разкриха, че магистрати, приближени до Фетхуллах Гюлен, са подслушвали хиляди хори, включително и премиера Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган не спира да обвинява движението на някогашния си съюзник Гюлен, че цели да дестабилизира правителството.

Автентични ли са записите или са компромат? Цяла Турция е разединена по този въпрос.

В много турски градове имаше протестни демонстрациисрещу правителството на Ердоган. Полицията разпръсна демонстрантите със сълзотворен газ и водни струи. Напрежението нараства постоянно, а до общинските избори остават броени дни.

Самият Ердоган навремето беше заявил, че изборите за местни органи на властта ще покажат колко високо е доверието към неговата политика.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати