24 Април 2024 г. Сряда

"Президентът и управляващите прекратиха примирието"

2014-02-27 08:16:32

Президентът и управляващите прекратиха временното примирие помежду си и вчера отново влязоха във война чрез размяна на вражески жестове, коментира под глава "Сега". Росен Плевнелиев обяви, че налага вето върху мъчително приетия от БСП и ДПС нов Изборен кодекс. В замяна управляващите отхвърлиха президентското предложение за референдум по изборни теми заедно с евровота. Конфликтът рискува да затрудни сериозно организацията на предстоящите европейски избори, тъй като въвеждането на новите правила в кодекса изисква време.

"Ще гласуваме с бюлетина по образец от Косово", допълва на вътрешна страница "Труд". Бюлетината ще съдържа само имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, но не и списък с техните кандидати за Страсбург. Целта е листът за гласуване да представлява хем интегрална, хем да не бъде прекалено дълга.

По повод стихващите протести в страната социалният антрополог Харалан Александров коментира пред "24 часа"Публиката се отегчи от протестния спектакъл и отново се обърна към политическия цирк, където наред със старите клоуни подскачат и няколко талантливи дебютанти." Въпреки това социологът прогнозира победа за ГЕРБ на евроизборите. По думите му лидерът на партията Бойко Борисов е във "видимо добра кондиция и далеч не е загубил фаталния си чар за своите многобройни почитатели".

"Безродници съсипват България", е заглавието над интервю в "Преса" с академик Георги Марков. По думите му всеки народ има нужда от национални митове, и то положителни. "Те не трябва да се рушат. А заради добре платени проекти - дайте да громим митовете за националните герои. Срамота! Историята не е слуга на политиката. Тя е точна наука, а за жалост има и неточни историци", споделя Марков. Изказването на академика е по повод изявлението на историка от Софийския университет Владимир Станев - той каза, че в България не е имало турско робство и обясни тезата си с аргумента, че тогава българският народ е имал право на собственост, на придвижване и на търговия.

Панаир на добротата вместо панаир на суетата. Под този девиз ще премине абитуриентският бал за 12-класниците от столичната Втора английска гимназия. Те ще се появят на празника си по дънки и бели тениски. Със спестените от покупката на рокли и костюми пари тийнейджърите ще направят дарение за т. нар. 
пеперудени деца - малчугани, страдащи от рядко заболяване, при което всеки допир с кожата се усеща като изгаряне. Тази новина днес е водеща за "Преса".

Ученици припадат след 20-часови свалки в интернет, алармира под глава "Телеграф". Около 20 процента от младите хора у нас развиват зависимост от компютрите. Това означава, че прекарват над 8 ч на ден в мрежата, обясняват психолози. Последният тревожен случай е с тийнейджър от Велико Търново, който се свлякъл в безсъзнание, след като чатил в продължение на 22 ч.

"Европа чака вълна бежанци от Сирия и Афганистан. Дали ще заобиколят България, не можем да знаем", предупреждава от страниците на "Телеграф" Николай Чирпанлиев, директор на Агенцията за бежанците. По думите му новата вълна се очаква през пролетта. "Към 25 февруари в центровете за временно настаняване у нас има 3702 души при капацитет 3162. Бежанците от Сирия са 2665, като 272 са деца. Отделно има около 3800 души на външни адреси", допълва още Чирпанлиев. 
Първите бежанци студенти вече се записаха да учат висше образование у нас, допълва по темата "Монитор". Четиримата сирийци са възпитаници на Нов български университет в специалност "Политически науки" на английски език.

Генното модифициране на деца в САЩ може да стане реалност, за да се избегнат наследствени заболявания от родителите, след като агенцията по храните и лекарствата започна разглеждането на процедури за изменение на гените при хора. За това съобщава на първа страница "Новинар", позовавайки се на статия в "Ню Йорк таймс". Според американското изданието вече се проучва и възможността за правното разрешаване за внасяне на промени в ДНК-то на децата още в зародиша.

Според челото на "Капитал Daily" износът с бутилиране на вода скоро може да се промени напълно. Причината е промени в Закона за водите, приети на първо четене в началото на февруари от парламентарната комисия по околната среда. Те дават възможност повече от една компания да може да бутилира вода от едно находище. В момента правилото е едно находище с един концесионер. 

Междувременно "Монитор"Транспорт", а друга част - от новия финансов инструмент "Кънектинг Юръп Фасилити".

"Община Стара Загора гони рекорд по усвоени европари през 2014 г.", отчита в интервю за "Капитал Daily" кметът на града Живко Тодоров. "Работим по проекти, които са от ключово значение. Между тях са проектът за депо за отпадъци на стойност 52 млн. лв., проектът за канализация, който е за 40 млн. лв. 
Според мен през 2014 г. община Стара Загора ще бъде на първо място в страната по усвоени средства по европейски проекти. Средствата от тях възлизат на общо 140 млн. лв.",  уточнява Тодоров.

"Няма бум в кражбите на фирми", категорично заявява в интервю за "Труд" Венцислав Спиридонов, директор на Агенцията по вписванията. Жалбите, които пристигат в агенцията са едва 0,1 процента. Той препоръчва да се прави справка в Търговския регистър всеки ден. "Имаме услуга, за която може да се абонира всеки - да получава известяване с есемес. Ако собственикът или счетоводителят на фирмата ползва тази услуга, ще получи есемес за подадено заявление за промяна в дружеството. От април ще има и мобилен достъп до Търговския регистър чрез безплатно мобилно приложение за андроид и айфон", допълва Спиридонов.

Като в холивудски филм полицаи спасиха семейство от Пловдив от отвличане, пише под глава "Монитор". Срещу откуп от 750 000 лева били набелязани или съпругата на бизнесмена Атанас Червенков-Наско Райфъла - Ева, или двете им близначета, на по 11години. В началото на седмицата по тъмно бандитите се пробвали да похитят от улицата красивата жена на Наско Райфъла, но вместо изведнъж да забогатеят, се озовали в ареста с обвинение за отвличане срещу откуп.

"Кой ще пази селата след жандармерията", пита в заглавие "Преса". Жителите на малките села в страната са разтревожени, че акцията на спецполицаите, които следят за намаляване на битовата престъпност, ще свърши един ден, и те отново ще останат сами срещу бандитите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати